Latvijas čečenu līdera radinieki izraidīti no Latvijas
No Latvijas ir izraidīti Adulmuslimova sievas Rozas Džamaldajevas brālis Timurs Džamaldajevs un viņas māsas vīrs Sergejs Novožilovs.
Sabiedrība
2012. gada 8. augusts, 09:30

Latvijas čečenu līdera radinieki izraidīti no Latvijas

Jauns.lv

Vairākus lielus pārtikas pārstrādes un citu nozaru uzņēmumus apvienojošās holdingkompānijas "AB Holding" vadītājs un līdzīpašnieks Bislans Abdulmuslimovs drošības iestāžu lēmumu no Latvijas izraidīt divus viņa ģimenes locekļus uztver kā "kara pieteikumu", raksta portāls "Pietiek.lv".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Abdulmuslimova grupējums šo izraidīšanu uztvēris kā "kara pieteikumu", un tiek prognozēts, ka drīzumā publiskajā telpā noplūdīs kompromitējoša informācija, kas skar Latvijas tiesībsargājošās iestādes un politisko eliti," teikts publikācijā.

No Latvijas tika izraidīti Adulmuslimova sievas Rozas Džamaldajevas brālis Timurs Džamaldajevs un viņas māsas vīrs Sergejs Novožilovs. Abi vīrieši ir apsūdzēti krimināllietā par kautiņu viesnīcas "Latgale" restorānā Rēzeknē.

Jau ziņots, ka 2007.gada 20.oktobra vakarā viesnīcas restorāna-bāra telpās izcēlās kautiņš, kurā cieta vairāki cilvēki un kura aculiecinieki bija arī toreizējais Abdulmuslimova ģimenei piederošā SIA "Rēzeknes gaļas kombināts" padomes priekšsēdētājs Guntis Piteronoks un toreizējais Saeimas deputāts svarcēlājs Viktors Ščerbatihs (ZZS).

Aculiecinieki stāstīja, ka Ščerbatihs un Piteronoks tovakar restorānā atpūtušies kopā ar vairākiem Kaukāza izcelsmes vīriešiem, kuri vēlāk piedalījušies kautiņā, pat izmantojot izvelkamus stekus.

Uzreiz pēc incidenta Ščerbatihs, Piteronoks un Kaukāza izcelsmes vīrieši pametuši restorānu. Ārā pie restorāna ieejas izraisījies vēl viens konflikts, kurā cietis civilā ģērbies policists. Pēc notikušā kompānija ar vairākām automašīnām notikuma vietu pametusi. Vienai no apvidus automašīnām bijusi valsts numura zīme "ROZA".

Portāls "Delfi" vēstīja, ka Satversmes aizsardzības birojs (SAB) augusta sākumā Timuru Džamaldajevu un Sergeju Novožilovu atzinis par Latvijai nevēlamām personām, bet Iekšlietu ministrijā (IeM) uz šī atzinuma pamata pieņemts lēmums viņus izraidīt no valsts un liegt ieceļot Šengenas zonā.

Mediji iepriekš vēstījuši, ka Abdulmuslimovs ilgstoši bijis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā, pārbaudīta arī viņa saistība ar iespējamu neatļautu politisko partiju finansēšanu.

Pavasarī Abdulmuslimovu īslaicīgi aizturēja Korupcijas novērošanas un apkarošanas birojs (KNAB) saistībā ar kādu korupcijas un akcizēto preču nelikumīgas aprites lietu.

Adulmuslimova dibinātais "AB Holding" apvieno tādus uzņēmumus kā "Rēzeknes gaļas kombināts", "Daugavpils gaļas kombināts", "Karavela", "Ventspils zivju konservu kombināts" u.c. Šomēnes holdings iegādājās arī 50% daudznozaru pārtikas kompānijas "DK Daugava" daļu.

"AB Holding" padomes priekšsēdētājs ir polittehnologs Jurģis Liepnieks. Padomē darbojas arī bijušais iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons, "Rēzeknes gaļas kombināta" līdzīpašnieks Piteronoks un zivjrūpnieks Andris Bite. Vienīgais "AB Holding" valdes loceklis ir Abdulmuslimovs.

Adulmuslimovs pērn organizēja sava kaimiņa, partijas "Vienotība" biedra Gata Kokina vizīti Londonā pie "Latvijas Krājbankas" bijušā īpašnieka Vladimira Antonova. "Vienotība" pēc tam nosodīja Kokina rīcību, kas esot bijusi "krasā pretrunā ar tiesiskas valsts principiem un radīja patiesībai neatbilstošus priekšstatus par procesiem saistībā ar "Latvijas Krājbanku"".

Intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" Abdulmuslimovs martā apgalvoja, ka pēc iesaistīšanās "Latvijas Krājbankas" jautājuma risināšanās sākusies "masīva" viņa uzņēmumu pārbaude, kaut arī iepriekšējā plānotā pārbaude bija tikko beigusies.

Abdulmuslimovs pēdējā gada laikā bijis iesaistīts vairākos publiskos incidentos - Rīgas lidostā viņam un Antonova tēvam Aleksandram Antonovam bija konflikts ar uzņēmēju Arbi Indorbajevu, bet kādā Rīgas restorānā Adulmuslimovs konfliktējis ar apsardzes firmas "TM Security" īpašnieku Mārtiņu Tenbergu.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA