Sabiedrība
2012. gada 23. augusts, 20:16

"Zvaigznes ABC" darbinieki neizpratnē: kādēļ ministru interesē skaitļi, nevis grāmatu saturs

Jauns.lv

Apgāda "Zvaigzne ABC" darbinieki, kuru uzņēmuma dominance mācību grāmatu tirgū rosinājusi Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) vērsties Konkurences padomē, pauž neizpratni, kādēļ ministrs mācību grāmatu iegādi pārbauda, izvērtējot skaitļus, nevis saturu, teikts uzņēmuma darbinieku atklātajā vēstulē valsts augstākajām amatpersonām.

"Mūsuprāt, būtu loģiski, ja izvērtētu piedāvājumā esošo mācību grāmatu saturisko kvalitāti, un pēc tās tiktu spriests, pēc kurām grāmatām mācīties mūsu un jūsu bērniem," norāda "Zvaigzne ABC" darbinieki.

Viņi uzskata, ka "Zvaigzne ABC" ik vasaru, aktualizējoties jautājumam par mācību grāmatu iegādi, tiek padarīta par grēkāzi un valdībai tā vietā, lai "meklētu vainīgos tur, kur to nav", būtu jāgādā par nopietnām pārmaiņām izglītības sistēmā.

"Vēlamies atgādināt, ka skolas nosaka to, pēc kādām grāmatām jāmācās viņu skolēniem. Tas, ka mūsu izdotās grāmatas tiek atzītas par labām, ir nevis nejaušība vai negodīgas rīcības rezultāts, bet gadiem ilga, pamatīga un skrupuloza darba augļi. Nav saprotams, kāpēc izglītības un zinātnes ministrs mācību grāmatu iegādi pārbauda, izvērtējot skaitļus, nevis saturu. Mūsuprāt, būtu loģiski, ja izvērtētu piedāvājumā esošo mācību grāmatu saturisko kvalitāti, un pēc tās tiktu spriests, pēc kurām grāmatām mācīties mūsu un jūsu bērniem," teikts "Zvaigzne ABC" darbinieku vēstulē.

"Mūsu sekmes, mūsu veiksmes un izdoto grāmatu augstā kvalitāte tiek publiski klasificēta kā mantrausība un teju vai noziegums, pilnībā ignorējot pat tiesībsarga atzinumu par to, ka valsts un pašvaldības ir tās, kurām jānodrošina mācību līdzekļu pieejamība visiem skolēniem," uzsver uzņēmumā strādājošie.

Jau vēstīts, ka Izglītības un zinātnes ministrijas apkopotā informācija liecina, ka pagājušajā gadā puse no skolu iegādātajām mācību grāmatām bijušas no izdevniecības "Zvaigzne ABC" un, lai veiktu sīkāku situācijas izpēti, IZM šonedēļ vērsusies Konkurences padomē (KP) ar lūgumu sākt pārbaudi par mācību grāmatu tirgu.

Jūnijā Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar pašvaldību izglītības pārvaldēm un speciālistiem apkopoja informāciju par mācību grāmatu iegādi. Secināts, ka pēdējo piecu gadu laikā vispārizglītojošās dienas skolās ir iegādāti 2,9 miljoni grāmatu, no kurām 2,2 miljoni ir mācību grāmatas.

Apkopojot informāciju, konstatēts, ka vairāk nekā pusi no mācību literatūras izglītības iestādes iegādājas vienā izdevniecībā – "Zvaigzne ABC", līdz ar to Izglītības uz zinātnes ministrija vērsusies KP ar lūgumu nodrošināt izvērtējumu un sniegt atzinumu par konkurences apstākļiem mācību literatūras tirgū.

BNS/ Foto: Lita Krone/ LETA