Sabiedrība
2012. gada 3. septembris, 09:00

Šodien sākas jaunais mācību gads

Jauns.lv

Pirmdien sākas jaunais mācību gads un vairākas valsts amatpersonas apmeklēs skolas Rīgā un reģionos.

Izglītības un zinātnes ministrija prognozē, ka šajā mācību gadā vispārizglītojošajās dienas izglītības programmās mācīsies 202 413 skolēnu, kas ir par aptuveni četriem tūkstošiem mazāk nekā iepriekšējā mācību gadā.

Bērnu skaits, kuriem būtu jāsāk šogad iet 1.klasē, atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes sniegtajai informācijai par iedzīvotāju skaitu gada sākumā, ir 19 126 izglītojamie, bet pieredze rāda, ka 1.klases skolēnu skaits varētu būt no 20 300 līdz 20 400 bērniem. Pagājušajā mācību gadā skolas gaitas sāka 18 648 pirmklasnieki.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis dosies uz Cēsīm. Viņš piedalīsies svinīgajā pasākumā Cēsu 2.pamatskolā, lai uzsvērtu iekļaujošās izglītības nozīmi. Telpas un mācību programmas šajā skolā ir pielāgotas bērniem ar īpašām vajadzībām. Tāpat skolā īsteno programmu "draugs–palīgs", ka skolēni no vispārizglītojošām programmām palīdz bērniem ar īpašām vajadzībām.

Cēsīs Ķīlis apmeklēs arī Draudzīgā aicinājuma Cēsu valsts ģimnāziju, lai izpildītu skolēniem doto solījumu – atbildēt uz viņu jautājumiem, ko pagājušajā mācību gadā saspringtā grafika dēļ ministrs neesot paguvis.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība") pirmdien apmeklēs Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu, Rīgas Doma kora skolu un Rīgas horeogrāfijas vidusskolu.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) apmeklēs Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu, lai uzsvērtu radošo industriju nozīmi, pastāstīja ministres preses sekretāre Ieva Līne.

Labklājības ministre Ilze Viņķele ("Vienotība") apmeklēs Jūrmalu, kur piedalīsies Jūrmalas profesionālās vidusskolas audzēkņu un Sociālās integrācijas valsts aģentūras (SIVA) Koledžas studentu jaunā mācību gada sākšanas svinīgajā pasākumā. SIVA mērķis ir veicināt cilvēku ar invaliditāti un cilvēku ar funkcionāliem traucējumiem sociālo integrāciju.

Savukārt Valsts prezidenta kanceleja informēja, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš pavadīs dienu ar dēlu, kuram jāsāk skolas gaitas 1.klasē.

BNS/Foto: Lita Krone/LETA, Rojs Maizītis, Renārs Koris