Ameriks: parakstu vākšana par automātisku pilsonību nepilsoņiem ir politiskais huligānisms
Rīgas vicemērs Andris Ameriks.
Viedokļi
2012. gada 5. septembris, 11:37

Ameriks: parakstu vākšana par automātisku pilsonību nepilsoņiem ir politiskais huligānisms

Jauns.lv

Tagad notiekošā parakstu vākšana par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem ir lielākais politiskais huligānisms, kāds piedzīvots pēdējo gadu laikā, uzskata Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks, partijas „Gods kalpot Rīgai” priekšsēdētājs Andris Ameriks.

Partija PCTVL, bez pārstāvniecības Saeimā un pašvaldībās, ar niecīgu atbalstītāju loku, šādā veidā, pēc Amerika domām, mēģina sev pievērst uzmanību ar jautājumu, kurš var radīt tikai nevajadzīgu ažiotāžu un saspīlējumu starp cilvēkiem un ir nepieņemams pēc būtības.

Viņš uzsver, ka jebkuras valsts pilsonim ir jāzina savas valsts valoda un vēsture, bet ar šo ierosinājumu Latvijā veidotos absurda situācija, ka ikviens, pat īsti negribot, tiktu „ievilkts” pilsonībā.

„Vari sēdēt mājās, cept olas un tev pēkšņi zvanīs un teiks: zini, esi kļuvis par Latvijas pilsoni. Tā būtu absolūta pilsonības devalvācija. Šodien atbalstīt šādas politiskā huligānisma metodes patiešām nozīmē nostāties pret valsts iekārtu”, uzskata Rīgas vicemērs.

Turklāt šis ierosinājums, viņaprāt,  ir labvēlīga augsne ne vien referenduma ierosinātājiem, bet arī otras puses radikāļiem kārtējo reizi izraisīt saspīlējumu sabiedrībā un uz tā rēķina krāt politisko kapitālu: „Par to tik vien sapņo arī Rīgas domes opozīcija – nebūs jāpiedāvā nekāda programma Rīgas attīstībai, nebūs jākonkurē ar idejām, kā uzlabot rīdzinieku dzīvi, bet varēs dalīt vēlētājus pēc nacionālās piederības”.

Ameriks norāda, ka viņa pārstāvētā partija „Gods kalpot Rīgai” ir reģionāla un pilsētas saimniecību orientēta politiska organizācija un kopā ar sadarbības partneriem no Saskaņas centra strādā visu rīdzinieku interesēs, neatkarīgi no viņu vecuma, tautības vai juridiskā statusa.

Tajā pašā laikā, vērtējot norises nacionālās politikas līmenī, nepilsoņu  jautājumam ir jārod racionāls, Latvijas Republikas Satversmē balstīts risinājums. Viens no soļiem būtu Latvijas pilsonības piešķiršana nepilsoņu bērniem, ja vien kāds no vecākiem pret to neiebilst, kā arī latviešu valodas kursu pieejamība visiem interesentiem, ko jau vairākus gadus nodrošina un apmaksā Rīgas dome.

„Tad pilsonība tiktu nevis vienkārši uzdāvināta, bet mēs palīdzētu nepilsoņiem kļūt par Latvijas pilsoņiem. Gan ar visām pilsoņu tiesībām, gan pienākumiem un atbildību par savu valsti”, uzsver Ameriks.

Karlīna Timofejeva/ Publicitātes foto