Ropažu pašvaldība sabojājusi 300 000 latu vērtu videi draudzīgu apkures projektu
Ropažu iedzīvotājiem šoziem var nākties maksāt gan par apkuri, gan neveiksmīgi nopirkto katlu - atmaksāt atpakaļ valsts budžetā nelietderīgi iztērētos 300 tūkstošus latu.
Novadu ziņas
2012. gada 9. septembris, 20:16

Ropažu pašvaldība sabojājusi 300 000 latu vērtu videi draudzīgu apkures projektu

Jauns.lv

Ropažu pašvaldībai var nākties valstij atmaksāt 300 tūkstošus latu, ko tā saņēma ekoloģiski tīras apkures sistēmas ieviešanai, bet tā vietā nopirkts akmeņogļu katls, svētdien vēstīja raidījums "Nekā personīga".

Bijušais mērs Ivars Gailītis vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), jo notikumā ar apkures katlu saskata krāpniecību.

"Nekā personīga" vēstīja, ka pirms diviem gadiem Ropaži iesaistījās valsts programmā, lai samazinātu kaitīgo izmešu daudzumu. Uzrakstīja projektu un saņēma finansējumu. Bija plānots atjaunot katlumāju un siltumu iedzīvotājiem nodrošināt, izmantojot šķeldu.

Iniciatīvu uzņēmās pašvaldības darbinieks Jānis Dzerkalis, kurš pats strādāja ciemata apkures nodrošināšanā. Rezultāts bijis tāds, ka šim pašam darbiniekam piederoša firma "Blitzdorf", kas dibināta tikai pāris mēnešus pirms līguma noslēgšanas, Polijā nopirka un, pēc raidījuma vēstītā, nakts melnumā atjaunotajā katlu mājā uzstādīja akmeņogļu katlu.

Dzerkalis skaidro, ka Polijā ražotais akmeņogļu katls esot lētāks. Cik tieši katls izmaksājis, neatklāj ne viņš, ne poļu firma, jo tas esot komercnoslēpums.

Ropažu novada mērs Antons Cibuļskis un Dzerkalis cer, ka katlu vēl izdosies pārveidot, un viss beigsies laimīgi. Projekta dokumentāciju gaida projekta uzraugi Vides investīciju fondā, kuri lems par paveiktā atbilstību izvirzītajam mērķim.

Tādējādi Ropažu iedzīvotājiem šoziem var nākties maksāt gan par apkuri, gan neveiksmīgi nopirkto katlu - atmaksāt atpakaļ valsts budžetā nelietderīgi iztērētos 300 tūkstošus latu, secināja "Nekā personīga".

LETA, BNS, Foto: Edijs Pālens/LETA