Īrijas skolās latviešu valodu vēlas ieviest kā atsevišķu mācību priekšmetu
Pašlaik vairāk nekā 3000 latviešu bērnu latviešu valodu mācās bērnu nedēļas nogales skoliņu nodarbībās. Īrijā darbojas jau desmit šādu nedēļas nogales skoliņu.
Sabiedrība
2012. gada 5. oktobris, 08:33

Īrijas skolās latviešu valodu vēlas ieviest kā atsevišķu mācību priekšmetu

Jauns.lv

Lai ieviestu latviešu valodu kā atsevišķu mācību priekšmetu, Īrijas latviešu nacionālā padome (ĪLNP) vērsusies pie Latvijas izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa ar lūgumu rast iespēju norīkot darbā Dublinā Īrijā izglītības atašeju, - informē "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Viens no atašeja darba uzdevumiem būtu saiknes nodrošināšana ar vietējām izglītības iestādēm un nodrošināt latviešu valodas ieviešanu skolās kā atsevišķu priekšmetu.

Viena no ĪLNP dibināšanas iniciatorēm, portāla "baltic-ireland.ie" galvenā redaktore Laima Ozola uzskata, ka valstī, kurā ir liela latviešu kopiena, būtu loģiski rast iespēju bērniem apgūt latviešu valodu, taču tas ir jārisina valstiskā līmenī.

Pēc Īrijas Sociālā departamenta datiem, Īrijā pašlaik dzīvo vairāk nekā 3000 latviešu bērnu, Kā raksta NRA, pašlaik viņi latviešu valodu mācās Īrijas latviešu bērnu nedēļas nogales skoliņu nodarbībās. Īrijā darbojas jau desmit šādu nedēļas nogales skoliņu.

Eiropas skolēni mācības apgūst angļu, franču un vācu valodās un kā obligāto mācību priekšmetu apgūst dzimto valodu. Latviešu skolēni mācās četrās Eiropas skolā - Luksemburgā, Briselē, Karlsrūē un Verēzē, kur strādā latviešu valodas skolotāji ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem atbilstošu kvalifikāciju.

Eiropas skolu reglamentējošie akti paredz, - ja vecāki ir izteikuši vēlmi, lai bērns apgūtu latviešu valodu, skolai ir jānodrošina dzimtās valodas apguve. Eiropas reglaments nosaka atbalsta personālu no katras dalībvalsts - vadītāju, pirmskolas un pamatskolas inspektoru, ekspertus, situāciju skaidro Izglītības un zinātnes ministrija.

LETA, Foto: Evija Trifanova/LETA