Viedokļi
2012. gada 18. oktobris, 15:32

Lielos valsts iepirkumus izskatīs ilgāk

Jauns.lv

Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) vadītāja Dace Gaile izsaka redzējumu par jauno premjera Valda Dombrovska rezolūciju, kas paredz, ka valsts iepirkumus, kuru darījuma summa pārsniegs vienu miljonu latu, vispirms izvērtēs Valsts kanceleja, Tieslietu ministrija, Finanšu ministrija un to atzinums tiks izskatīts valdībā.

Ministru prezidenta izdotā rezolūcija paredz, ka, ja valsts iepirkuma darījuma summa pārsniegs vienu miljonu latu, līgumu vispirms izvērtēs Valsts kanceleja, Tieslietu ministrija, Finanšu ministrija un to atzinums tiks izskatīts valdībā. Kā šī jaunā norma ietekmēs iepirkumu procedūru?

Pasūtītājam būs jāierēķina vairāk laika iepirkuma dokumentācijas izskatīšanā. Tāpat ir jārēķina iestāžu kapacitāte, cik daudz darba prasīs līgumu izskatīšana.

Kādas problēmas risinās vai radīs jaunā norma?

Visas darbības, kas ir preventīvas un mēģina novērts kļūdas, kas var rasties nezināšanas vai negribēšanas dēļ, ir atbalstāmas. Lai šīs darbības būtu sekmīgas, viss būs atkarīgs no tā, kādi būs resursi, kas tiks iesaistīti un kādas būs viņu kompetences.

Šos līgumus skatīs IUB speciālisti, vai tomēr Valsts kancelejas un minēto ministriju eksperti?

Nezinu, kā tiks sadalītas kompetences, bet IUB galvenokārt izvērtē iepirkumu procedūras. Nevarētu teikt, ka IUB būtu lielākie speciālisti civiltiesiska līguma satura vērtēšanā. Nezinu, vai IUB būtu zinošākā iestāde, vērtējot pušu atbildību un atbildības pastiprinājuma instrumenta korektu izmantošanu.

Vai pastāv iespēja apiet jauno normu, piemēram, sadalot lielu iepirkumu vairākos mazos?

Šāda iespēja pastāv, tomēr lielos projektus, piemēram, satiksmes infrastruktūras projektus nav nemaz tik vienkārši sadalīt. Sevišķi, ja būvniecībā ir tehniskais projekts, tad ko tur var nodalīt? Iepirkuma sadalīšana ir vairāk izplatīta mazajos iepirkumos, lai tiem nebūtu jāpiemēro iepirkumu likums.

Cik statistiski daudz tiek izsludināti valsts iepirkumi, kas pārsniedz vienu miljonu latu?

Patlaban neesam apkopojuši statistiku, tāpēc nevaru komentēt, ar kādu izvērtēšanas apjomu būtu jārēķinās.

Raivis Spalvēns/Nozare.lv/Foto: Edijs Pālens/LETA