Sabiedrība
2012. gada 31. oktobris, 20:42

Probācijas darbinieku arodbiedrība sākusi pirmsstreika procedūru

Jauns.lv

Turpinot cīņu par atalgojuma un piemaksas palielināšanu no nākamā gada 1.janvāra, Latvijas Probācijas darbinieku arodbiedrība (LPDA) šodien valdes sēdē vienojusies par domstarpību protokola tekstu, kas tuvākajā laikā tiks nosūtīts Valsts probācijas dienesta (VPD) vadītājam, informēja arodbiedrības priekšsēdētāja Anita Romānova.

"Līdz ar to šobrīd mēs jau esam sākuši pirmsstreika procedūru, kā to nosaka likums," skaidroja Romānova. Kopā ar domstarpību protokolu VPD vadītājam tikšot nosūtīts iesniegums, lūdzot deleģēt dienesta pārstāvjus izlīgšanas komisijai, kas risinās radušos strīda situāciju.

LPDA no savas puses jau šodien deleģējusi četrus valdes locekļus izlīguma komisijai. Plānots, ka abu darba strīdā iesaistīto pušu pārstāvji tiksies klātienē, lai mēģinātu panākt risinājumu. "Mēs prognozējam, ka sarunas būs intensīvas. Saskaņā ar likumu šai komisijai vajadzētu sanākt kopā un sākt sarunas trīs dienu laikā," sacīja Romānova.

Domstarpību protokolā LPDA esot precīzi definējusi savas prasības, par kurām jau iepriekš tika ziņots, proti, no 2013.gada 1.janvāra nodrošināt darbinieku mēneša pamatalgu vismaz 400 latu apmērā pēc nodokļu nomaksas, kā arī piemaksu par darba bīstamību, kas būtu ne mazāka kā 10% no pamatalgas, pastāstīja arodbiedrības priekšsēdētāja.

Romānova aģentūrai LETA apstiprināja - ja izlīgšanas komisijai neizdosies panākt abas puses apmierinošu strīda risinājumu, tad probācijas darbinieki ir gatavi streikot.

Kā ziņots, LPDA pagājušajā nedēļā VPD vadītājam nosūtīja iesniegumu, pieprasot jau no 2013.gada 1.janvāra nodrošināt darbinieku mēneša pamatalgu vismaz 400 latu apmērā pēc nodokļu nomaksas, kā arī piemaksu par darba bīstamību, kas būtu ne mazāka kā 10% no pamatalgas. Turklāt arodbiedrība prasīja to izdarīt, neatlaižot nevienu VPD darbinieku.

Pirmdien VPD nosūtīja atbildes vēstuli LPDA, norādot, ka tās izvirzītās prasības nav izpildāmas. Kā aģentūru LETA informēja VPD vadītāja vietnieks Mihails Papsujevičs, vēstulē uzsvērts arī tas, ka algu palielināšanu prasītajā apmērā nemaz neatļauj normatīvie akti.

VPD priekšnieks Aleksandrs Dementjevs vēstulē aicinājis arodbiedrību nodalīt nozares vadības kompetenci no lēmējvaras kompetences, proti, neprasīt priekšniecībai to, kas faktiski nav tās spēkos. "Ir jāsaprot, ka VPD vadītājs nav "naudas izgatavotājs", un izšķiršanās par papildu finansējuma piešķiršanu nākamajam gadam patlaban ir Saeimas rokās," komentēja Papsujevičs.

Tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) preses sekretāre Līga Ādamsone aģentūrai LETA paskaidroja, ka jau patlaban VPD darbinieki saņem dzīvības apdrošināšanu, tomēr Tieslietu ministrija ir pieprasījusi, lai probācijas darbiniekiem jau no nākamā gada būtu arī obligātā veselības apdrošināšana, tāpat Saeimas otrajā lasījumā papildus ir iesniegti priekšlikumi no nākamā gada pilnībā atjaunot visas dienesta funkcijas.

"Ministrs uzskata, ka tieslietu sistēmas darbiniekiem ir jābūt adekvātam un vienotam atalgojumam, un tāpēc ir nepieciešams pārskatīt nepilnīgo darbinieku atalgojumu sistēmā kopumā," rezumēja Ādamsone.

LETA