Saeima neapstiprina Edvardu Ratnieku AIP sastāvā
Pret Edvardu Ratnieku balsoja 46 apvienības "Saskaņas centrs", Reformu partijas deputāti un viens "Vienotības" deputāts.
Politika
2012. gada 20. decembris, 15:45

Saeima neapstiprina Edvardu Ratnieku AIP sastāvā

Jauns.lv

Saeimas deputāti šodien Augstākās izglītības padomes (AIP) sastāvā neapstiprināja Latvijas Studentu apvienības (LSA) virzīto pārstāvi Edvardu Ratnieku.

Par kandidātu balsoja 37 deputāti no "Vienotības", nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un neatkarīgajiem deputātiem un pret balsoja 46 apvienības "Saskaņas centrs", Reformu partijas deputāti un viens "Vienotības" deputāts. Atturējās pieci "Vienotības" deputāti, bet nebalsoja daži ZZS deputāti un atsevišķi neatkarīgie deputāti.

Ratnieks šodien žurnālistiem norādīja, ka viņu nepārsteidz šāds Saeimas lēmums un tas apliecina, ka viņš, kā LSA virzīts pārstāvis, ir neērts kandidāts politiķiem. Ja ir šādi iebildumi, tas apliecina, ka studentus pārstāvošā organizācija virzās pareizā virzienā - atbalstot diskusijas par izmaiņām augstākās izglītības sfērā, prasot konkrētu reformu plānu no izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa un iestājoties par bezmaksas augstākās izglītības ieviešanu.

LSA vērtēs, kā rīkoties jautājumā par sava kandidāta deleģēšanu AIP, piebilda Ratnieks.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iepriekš vēstulē Saeimai iebilda pret atkārtoti virzīto AIP locekļu kandidatūrām, tajā skaitā pret Ratnieku, norādot, ka padome ir tikai daļēji pildījusi Augstskolu likumā noteiktos uzdevumus un funkcijas.

Kā galvenos argumentus IZM minēja to, ka nav izstrādāta augstākās izglītības un augstskolu attīstības koncepcija, nav izstrādāti priekšlikumi par augstskolu struktūras maiņu valstī. Tāpat AIP tikai daļēji pilda Augstskolu likumā noteikto pienākumu, kas paredz, ka visi padomes pieņemtie lēmumi ir pieejami jebkurai ieinteresētajai personai.

Vēl viens no iemesliem esot aizdomas par iespējamu datu viltošanu un/vai manipulāciju ar datiem AIP īstenotajā Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektā "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai".

Savukārt Ratnieks iepriekš kritiski izteicies par izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa darbību, un Ratnieka vadītā LSA novembra vidū prasīja Ķīļa demisiju.

LSA no savas puses cita starpā pauduši kritiku par IZM veikto AIP īstenotā ESF projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" pārvērtēšanu, izmantojot nepamatotus kritērijus un metodiku.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA