Eiropas Gada cilvēks Latvijā - sportists Aigars Apinis. FOTO
Aigars Apinis ir trīskārtējs paraolimpisko spēļu čempions.
Sabiedrība

Eiropas Gada cilvēks Latvijā - sportists Aigars Apinis. FOTO

Jauns.lv

Sabiedriskajā balsojumā par 2012.gada Eiropas cilvēku Latvijā kļuvis trīskārtējais paraolimpisko spēļu čempions, pasaules rekordists Aigars Apinis, informēja biedrības "Eiropas Kustība Latvijā" (EKL) prezidents Andris Gobiņš.

Eiropas Gada cilvēks Latvijā - sportists Aigars Ap...

Uzvarētāju noteica sabiedrības balsojums, kurai pēdējā kārtā bija jāizšķiras starp Apini, Eiropas Parlamenta deputātu Krišjāni Kariņu un izglītības ministru Robertu Ķīli.

Ceremonijā piektdienas vakarā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs norādīja, ka 2012.gads daudzu atmiņā pamatā paliks kā olimpiskais gads, kad mūsu sportisti triumfēja Londonas olimpiskajās spēlēs. Tieši paraolimpiešu cīņa par labākiem sasniegumiem ir daudz, daudz smagāka.

"Tā ir cīņa ar sevi, tā ir cīņa sev pierādīt, ka neatkarīgi no visiem apstākļiem un grūtībām ir iespējams uzvarēt. Aigars Apinis mums to pierādīja Londonā, liekot uzvīties Latvijas karogam olimpiskajā stadionā, un to viņš mums pierāda arī patlaban," norādīja Rinkēvičs.

Eiropas Gada cilvēks Latvijā balvas pasniegšana

Savukārt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Gundars Strautmanis uzsvēra, ka jo īpaši sportisti un kultūras cilvēki ir tie, kas Latvijai šogad piešķīruši skaļu skanējumu, tādējādi popularizējot valsti, tostarp arī sekmējot tās produktu iekļūšanu aizvien jaunos eksporta tirgos.

Apinis šovasar paraolimpiskajās spēlēs Londonā izcīnīja zelta medaļu lodes grūšanā un sudraba godalgu diska mešanā. Iepriekš viņš paraolimpiskajās spēlēs divkārt uzvarēja diska mešanā (2004. un 2008.gadā), kā arī ieguva sudraba medaļu lodes grūšanā (2008.gadā) un divas bronzas godalgas diskā un lodē (2000.gadā).

Šogad titulam "Eiropas cilvēks Latvijā" tika izvirzīti vairāk nekā 30 kandidātu. Šāda balva tiek pasniegta jau 15.reizi. Pasākuma mērķis ir godināt cilvēku, kurš, pēc sabiedrības domām, ar saviem darbiem aizejošajā gadā visvairāk ir veicinājis Latvijas integrāciju Eiropā un Eiropas integrāciju Latvijā.