Sabiedrība
2013. gada 16. janvāris, 16:50

Pieaug gripas aktivitāte Latvijā

Jauns.lv

Gripas aktivitāte Latvijā, līdzīgi kā citās Eiropas valstīs, pieaug, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Pagājušajā nedēļā monitoringā iekļautajās ambulatorajās iestādēs tika reģistrēti četri gripas gadījumi, savukārt monitoringā iekļautajās stacionārajās iestādēs ar gripu stacionēti 13 pacientu un ar diagnozi "gripas izraisīta pneimonija" – 12 pacientu, liecina SPKC dati.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" laboratorijā pagājušajā nedēļā noteikti 14 gripas vīrusi – septiņi A tipa un septiņi B tipa gripas vīrusi. Kopš sezonas sākuma pavisam noteikti 48 A tipa gripas vīrusi un 13 B tipa gripas vīrusi.

Veselības inspekcija aicina pievērst īpašu uzmanību gripas profilaktiskajiem pasākumiem, lai samazinātu risku inficēties. Ikdienas profilaktiskie pasākumi ietver telpu vēdināšanu, kā arī atbilstošu apstākļu nodrošināšanu personīgās higiēnas ievērošanai.

SPKC epidemiologi atgādina, ka pret gripu ieteicams vakcinēties ikvienam. Tomēr to visvairāk ieteicams darīt cilvēkiem, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un ir augsts gripas komplikāciju risks. Tie ir cilvēki, kas vecāki par 65 gadiem, bērni no sešu līdz 23 mēnešu vecumam, grūtnieces, kā arī to profesiju pārstāvji, kuru darbs ir saistīts ar atrašanos publiskā vietā un kontaktēšanos ar daudziem cilvēkiem.

Gripa ir akūta infekcijas slimība. Gripas infekcijas avots ir slims cilvēks, kurš klepojot, šķaudot vai runājot izplata vīrusu. Vesels cilvēks ar gripu inficējas, ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusu, vai saskaroties ar priekšmetiem, uz kuriem atrodas gripas slimnieka deguna vai rīkles izdalījumi.

BNS