Britu skolotāji uzskata, ka iebraucēju bērni ir dumjāki nekā patiesībā
Ekonomiskie bēgļi no Austrumeiropas uzskata, ka Lielbritānijas izglītības sistēma un medicīniskā aprūpe nespēj dot visu to, kas nepieciešams viņu bērniem.
Sabiedrība
2013. gada 18. janvāris, 06:21

Britu skolotāji uzskata, ka iebraucēju bērni ir dumjāki nekā patiesībā

Jauns.lv

Vecāki no Austrumeiropas valstīm, arī no Latvijas, sūdzas par to, ka Lielbritānijas skolas un medicīnas iestādes nespēj sniegt visu to, kas nepieciešams viņu bērniem. Skolotāji uzskata, ka iebraucēju bērni ir dumjāki nekā patiesībā, bet medicīnas aprūpe viņu tēvzemē ir galvastiesu labāka.

Lielbritānijas valdības ekonomisko un sociālo pētījumu padomes veiktajā aptaujā teikts, ka daudziem iebraucējiem ir jādodas uz savu dzimšanas valsti pie medicīnas speciālistiem, jo Apvienotās Karalistes Valsts veselības dienests piedāvātais serviss ir pārlieku lēns. Tāpat viņi uzskata, ka Anglijas skolas viņu bērniem nespēj sniegt nepieciešamo izglītību, raksta Anglijas latviešu portāls anglobalticnews.co.uk. Šādi dati iegūti, aptaujājot 57 ģimenes un bērnus Skotijā no bijušā sociālistiskās nometnes valstīm, kuras Eiropas Savienībai pievienojās 2004. gadā. Kopš šo valstu pievienošanās ES, uz Lielbritāniju no tām atbraukuši strādāt vairāk nekā pusotrs miljons cilvēku.

Pētījumā atklājies, ka, par spīti salīdzinoši lielākai nabadzībai tajās valstīs, kuras bijušas Padomju Savienības sastāvā līdz 1991. gadam, tur pieejamie sabiedriskie pakalpojumi ir augstākā līmenī nekā Lielbritānijā.

Britu skolas nespēj pielāgoties austrumeiropiešu bērnu spējām

Britu pētnieku mērķis bija izpētīt ārzemju bērnu diskrimināciju skolās, bet viņi saņēma ieteikumus skolām pielietot lielākas pūles bērnu akadēmiskā izglītošanā. Dažiem vecākiem licies, ka viņu bērniem ir lielākas spējas par piedāvāto apmācību līmeni skolās.

Kāda 15 gadus veca meitene no Lietuvas teica: „Es vēlos kļūt par zobārstu, tāpēc zinu, kādus mācību priekšmetus tam vajadzētu apgūt, bet skolotājiem liekas, ka es nespēšu saprast daudzas lietas. Mājās es esmu mācījusies daudz smagākas lietas, piemēram, gan matemātikā, gan dabaszinātņu priekšmetos.”

Vecāki uzskata, ka tāpēc, ka viņu bērni vēl apgūst angļu valodu, skolotājiem šķiet, ka šie skolēni ir lēnāki arī pārējos mācību priekšmetos.

Medicīniskā aprūpe Austrumeiropas zemēs labāka nekā britu salās

Tāpat daudzi vecāki apgalvoja, ka veduši savus bērnus pie dzimtenes mediķiem, lai saņemtu labāku medicīnisko un zobārstniecības aprūpi nevis gaidītu mēnešiem garās rindās mītnes zemē.

Biežie ceļojumi uz dzimteni ārstēties notiekot tāpēc, ka Apvienotajā Karalistē medicīniskie pakalpojumi esot vai nu dārgāki, vai ir gandrīz neiespējami dabūt nosūtījumu pie kāda speciālista, vai arī šeit sniegtais pakalpojuma līmenis esot citāds vai arī sliktāks, norādīts pētījumā.

Vienpadsmitgadīga meitene no Polijas stāstīja: „Mēs aizgājām pie zobārsta, un mums pateica, ka četrus mēnešus jāgaida rindā. Tāpēc mamma izdomāja, ka nedēļas nogalē brauksim uz Poliju, kur mums izdarīja visu nepieciešamo zobu ārstēšanu.”

„Manam bērnam ir astma, un mums pateica, ka ir jāgaida divus mēnešus, lai tiktu pie speciālista, tāpēc mēs devāmies uz Poliju pie ārsta, ko pazīstam,” apgalvoja kāda mamma no Polijas.

Savukārt 12 gadus veca meitene no Bulgārijas teica: „Mēs ļoti ilgi gaidījām, lai tiktu pie acu ārsta. Mums ātrāk iznāca aizlidot uz Bulgāriju un tikt pie laba speciālista, kas bija sācis manu ārstniecību.”

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock

Tēmas