Cilvēki šokā: kāpēc maksāt nodokļus, ja pensijā saņemšu ubaga grašus? VIDEO
Daudzus ir šokējusi neiepriecinošās izredzes vecumdienas pavadīt bada maizē ar ubaga grašiem kabatā, pēc tam, kad viņi portālā latvija.lv aprēķinājuši savas nākotnes pensijas apmērus.
Sabiedrība
2013. gada 7. februāris, 20:12

Cilvēki šokā: kāpēc maksāt nodokļus, ja pensijā saņemšu ubaga grašus? VIDEO

Jauns.lv

Cilvēkus, kuri valsts portālā latvija.lv mēģinājuši aprēķināt savas nākotnes pensijas, šokējis galarezultāts – vecumdienās vairumam no viņiem būšot jāpavada bada maizē!

Kādai dāma, kurai aiz muguras jau 30 gadu ilgs darba stāžs, aprēķināja, ka viņa vecumdienās saņems tikai 130 latu lielu pensiju mēnesī, vēsta TV3 Ziņas. Savukārt jaunāki cilvēki ir vēl lielākā šokā – viņiem prognozē tikai pārdesmit latu mēnesī lielu pensiju.

Pensiju prognozēšana internetā izraisījusi sašutuma vilni, raksta „Neatkarīgā Rīta Avīze”. Cilvēki pauž neizpratni, kā cilvēkam, kurš strādājis desmit vai 15 gadus, kalkulators aprēķina pensiju vien pārdesmit latu apmērā.

Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece gan norāda, ka tā ir pensijas prognoze, nevis aprēķināta reāla pensija, un tās apmērus brīdī, kad pašreiz strādājošais dosies pensijā, noteiks vēl virkne dažādu rādītāju. „Pensiju nerēķina divi reiz divi ir četri,” uzsver speciāliste. Taču arī piebilst: ja cilvēks desmit, divdesmit gadus strādā ar minimālo algu, tad prognozē pensiju, kā gribi, tā būs minimālos apmēros.

Labklājības ministrija noraida pārmetumus, ka portālā ieviesusies kāda sistēmas kļūda. Visdrīzāk jau paši cilvēki ir kļūdījušies ievadot savus datus, nav veikuši visas nepieciešamās funkcijas, un tādēļ galarezultāts ir tik šokējošs. Tomēr gan premjers Valdis Dombrovskis, gan prezidents Andris Bērziņš pieļauj, ka ar interneta kalkulatoru nav kaut kas kārtībā un pensijām jābūt lielākām. Piemēram, interneta kalkulators varētu neņemt vērā iemaksas ne 2., ne 3. pensiju līmenī.

Jāteic, ka portālā latvija.lv pensiju aprēķināšanas iespēja radīta ar nodomu, lai mudinātu cilvēkus maksāt nodokļus. Redzot, kāda atdeve uz viņu pensijām ir šiem nodokļiem, viņi varētu būt vairāk motivēti maksāt nodokļus. Tomēr, redzot savas nākotnes pensijas mikroskopiskos apmērus, var panākt arī pretējo efektu – nav jēgas maksāt nodokļus, jo pensijā tik un tā saņemšu ubaga grašus!

Prognozējamās pensijas apmērs daudziem padziļina neuzticību pensiju sistēmai – re kā, esmu strādājis jau divdesmit gadu un pensijā mazāk par 100 latiem, citiem – pat tikai 30 lati, raksta „Neatkarīgā Rīta Avīze”.

Viena lieta ir minimālo algu saņēmēji, kuri, iespējams, par daļu algas nodokli nesamaksā, bet otra – nelielu algu saņēmēji, kuriem nākotnē arī draud mazas pensijas. „Mans darba stāžs tuvojas jau divdesmit gadiem, alga bijusi dažāda, arī minimālā nelielu brīdi, taču vēlāk 300 līdz 450 latu robežās,” savā pieredzē dalās rīdziniece Inese (40 gadi). „Ir redzams, ka bērnu kopšanas laikā kā alga, no kuras maksātas sociālās iemaksas, ir bijuši 50 lati, bet prognozējamais pensijas apmērs mani vienalga šokē – tie ir 30 lati, un, kad es skatos, cik man prognozē uz 65 gadu vecumu, – tad 50 latus!” Pēc viņas domām, kaut cik normālu pensiju tātad var nopelnīt tikai tie, kuriem ir vismaz 1000 latu alga, un, ņemot vērā, ka tādu Latvijā nav daudz, pārējie nolemti vecumdienām bada maizē. „Iespējams, pensiju ietekmēs 2. un arī 3. līmeņa uzkrājums, taču ticība tam nav liela,” secina Inese.

Mikroskopiskas pensijas (TV3 Ziņas)

Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/LETA