Sabiedrība

Rinkēvičs nobažījies par situāciju Gruzijā

Jauns.lv

Latvijas Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paudis satraukumu par pēdējo dienu notikumiem Gruzijā, kas rada bažas par demokrātisko vērtību ievērošanu Gruzijas politisko spēku savstarpējās attiecībās.

Rinkēvičs nobažījies par situāciju Gruzijā...

Pēc ministra domām, Gruzijas pozīcijai un opozīcijai jādemonstrē politisks briedums, un jāizvairās no konfrontācijas, kas var novest pie nevajadzīgas situācijas saasināšanās un pat vardarbības izmantošanas, līdzīgi kā tas bija noticis pagājušajā piektdien, kad Gruzijas prezidentam tika traucēta iespēja uzrunāt sabiedrību.

Ministra skatījumā Gruzijas politiskajām partijām svarīgi ir vienoties kopīgam darbam valsts interešu vārdā, tai skaitā Gruzijas integrācijas sekmēšanai Eiropas Savienībā un NATO.

Kopš Gruzijas jaunā premjera Bidzinas Ivanišvili nākšanas pie varas saistībā ar aizdomām par pastrādātajiem amata noziegumiem ir aizturēti vairāki līdzšinējie prezidenta Mihaila Saakašvili politiskie līdzgaitnieki.

ASV, NATO un Eiropas Savienība ir aicinājusi jauno Gruzijas valdību ievērot likumus un atturēties no politiski motivētas vajāšanas. ASV Valsts departaments brīdināja Gruziju "nesekot Ukrainas ceļam", kur pēc Viktora Janukoviča kļūšanas par prezidentu tika notiesāta viņa sāncense bijusī premjerministre Jūlija Timošenko.

Ivanišvili vadītā koalīcija "Gruzīnu sapnis" 1.oktobrīnotikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarēja prezidenta Mihaila Saakašvili partiju "Vienotā nacionālā kustība", izbeidzot tās valdīšanu, kas ilga kopš 2003.gada tā sauktās rožu revolūcijas laika.

Ivanišvili valdība ir solījusi labot iepriekšējās valdības pieļautās kļūdas un saukt pie atbildības vainīgos.

BNS