Runā Rīga
2013. gada 13. februāris, 15:11

Rīgas domē – donoru “Sirsnības diena”

Jauns.lv

Ceturtdien, 14. februārī, no plkst. 11.00 līdz 16.00 Rīgas dome sadarbībā ar Valsts asinsdonoru centru rīko „Sirsnības dienu”, kuras ietvaros Rīgas domes un tās institūciju darbinieki nodos asinis. Akcija norisināsies Rātsnamā, 1. stāva Portretu zālē.

Kā Kasjauns.lv informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā, „Sirsnības diena” Rīgas domē ir viena no Rīgas domes Labklājības departamenta atbalsta akcijām asins donoru kustībai, kurš tiek sniegts jau no 2006. gada, kompensējot transporta izdevumus viena lata apmērā katram donoram, kas ieradies nodot asinis valsts SIA „Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca”, valsts SIA „Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca” asins sagatavošanas nodaļās un Valsts asinsdonoru centrā. Pērn Labklājības departaments donoru atbalsta programmu īstenoja sadarbībā ar biedrību „Latvijas Sarkanais Krusts”, izlietojot finansējumu 20 000 latu apmērā. Arī 2013. gadā plānots sniegt atbalstu šādā apmērā.

“Dzīvība ir pats dārgākais, kas cilvēkam ir, un palīdzēt to nosargāt ir vishumānākā misija pasaulē,” saka Olga Veidiņa, Sociālo lietu komitejas priekšsēdētāja. “No sirds uz sirdi – gan tiešā, gan pārnestā nozīmē – ir šīs akcijas vadmotīvs.”

Kā informē Valsts asinsdonoru centrs (VADC), asinis ziedot var cilvēks vecumā no 18 līdz 65 gadiem, kura svars ir ne mazāks par 50 kilogramiem un kurš dienā pirms asins nodošanas nav lietojis alkoholu, smēķējis un lietojis treknus ēdienus. Asinis iespējams ziedot četras līdz piecas reizes gadā, ievērojot divu mēnešu intervālu. Vienā asins nodošanas reizē donors ziedo 450 mililitrus asiņu. Vesela cilvēka organismam tas nav kaitīgi, jo asinis nemitīgi atjaunojas. Plašāku informāciju par asins ziedošanas procesu un prasībām donoriem iespējams uzzināt mājas lapā www.vadc.gov.lv. Ziedojot asinis, nepieciešams uzrādīt pasi vai autovadītāja apliecību!

Līdztekus „Sirsnības dienai” Rīgas domē norisināsies Rīgas pilsētas pašvaldības Veselības padomes sēde, kuras laikā Rīgas domes nozaru departamentu pārstāvji un deputāti apspriedīs jautājumus, kas saistīti ar 2012.gadā apstiprināto Rīgas pašvaldības Sabiedrības veselības stratēģiju „Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīgā” 2012. – 2021. gadam un tās rīcības plānu un programmu 2012. – 2016. gadam. Veselības padomes sēdē tiks strādāts arī pie 19. aprīlī paredzētās konferences „„Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīgā” sabiedrības veselība Rīgas pilsētā” programmas izveides. Konferences mērķis ir aktualizēt sabiedrības veselības nozīmi cilvēkresursu stiprināšanā kā ekonomiskās attīstības pamatu Rīgā un sniegt speciālistiem/iedzīvotājiem informāciju par pašvaldības institūciju starpsektorālo sadarbību sabiedrības veselības programmu īstenošanā.

Karlīna Timofejeva

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību