Runā Rīga
2013. gada 14. februāris, 22:17

Donoru „Sirsnības dienā” piedalījās 89 Rīgas domes darbinieki

Jauns.lv

„Sirsnības dienā”, kas 14. februārī pirmo reizi notika Rīgas domes telpās, aicinājumam nodot asinis bija atsaukušies 89 Rīgas domes struktūrvienību un pakļautības, kā arī pārraudzības iestāžu darbinieki.

Kā Kasjauns.lv informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā, valsts asinsdonoru centra pārstāvji atzinīgi novērtēja pirmo izbraukuma akciju un izteica cerību, ka tādas Rīgas domē tiks rīkotas arī turpmāk.

Pašvaldības darbiniece Inese Klusa, kura pirmā nodeva asinis, teica: „Esmu šeit tāpēc, ka gribu citiem palīdzēt, un tas ir liels gandarījums, ka manas asinis būs kādam sirgstošajam cerības dzīvībai.”

 Šodien asinis nodeva arī Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa, kura jau akcijas noslēgumā atzīmēja: „Prieks, ka tik daudz Rīgas domes darbinieki atsaukušies aicinājumam ziedot asinis, un katrs šovakar var justies gandarīts, ka veicis šādu sirdsdarbu.”

Atgādinām, ka Rīgas domes Labklājības departaments sniedz atbalstu asins donoru kustībai, kompensējot transporta izdevumus viena lata apmērā katram donoram, kas ieradies nodot asinis valsts SIA „Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca”, valsts SIA „Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca” asins sagatavošanas nodaļās un Valsts asinsdonoru centrā. Visi tie, kas šodien neuzspēja atnākt uz Rīgas domi, lai ziedotu asinis, aicināti atbalstīt Valsts asinsdonoru kustību, sekojot līdzi interneta vietnē: www.vadc.gov.lv ievietotajai informācijai par mobilā autobusa izbraukumiem.

2012. gadā Rīgas domes Labklājības departaments donoru atbalsta programmu īstenoja sadarbībā ar biedrību „Latvijas Sarkanais Krusts”, izlietojot finansējumu 20 000 LVL apmērā. Arī 2013. gadā plānots sniegt atbalstu šādā pat apmērā.

Kā informē Valsts asinsdonoru centrs (VADC), asinis ziedot var cilvēks vecumā no 18 līdz 65 gadiem, kura svars ir ne mazāks par 50 kilogramiem un kurš dienā pirms asins nodošanas nav lietojis alkoholu, smēķējis un izvairījies no trekniem ēdieniem. Asinis iespējams ziedot četras līdz piecas reizes gadā, ievērojot divu mēnešu intervālu. Vienā asins nodošanas reizē donors ziedo 450 mililitrus asiņu. Vesela cilvēka organismam tas nav kaitīgi, jo asinis nemitīgi atjaunojas. Plašāku informāciju par asins ziedošanas procesu un prasībām donoriem iespējams uzzināt VADC interneta vietnē: www.vadc.gov.lv. Ziedojot asinis, nepieciešams uzrādīt pasi vai autovadītāja apliecību!

Pēc Pasaules Veselības organizācijas sniegtās informācijas ik gadu asins un asins produktu pārliešana palīdz glābt miljoniem cilvēku dzīvību, paaugstina paredzamo dzīves ilgumu un kvalitāti tiem pacientiem, kuri cieš no dažādām dzīvību apdraudošām slimībām, kā arī nodrošina sarežģītu medicīnisku un ķirurģisku operāciju norisi.

Karlīna Timofejeva

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību