"Sinfonietta Rīga" ar koncertu atzīmēs poļu komponista Ļutoslavska simtgadi
Neordinārais poļu diriģents Mareks Moss jau agrāk strādājis ar "Sinfonietta Rīga" mūziķiem, tādēļ viņa atgriešanās pie orķestra diriģenta pults ir gaidīts notikums.
Kultūra

"Sinfonietta Rīga" ar koncertu atzīmēs poļu komponista Ļutoslavska simtgadi

Jauns.lv

Atzīmējot 20.gadsimta poļu komponista Vitolda Ļutoslavska simtgadi, 15.martā Lielajā ģildē gaidāms valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" koncerts poļu viesdiriģenta Mareka Mosa vadībā, informēja "Sinfonietta Rīga" sabiedrisko attiecību vadītāja Baiba Freimane.

"Sinfonietta Rīga" ar koncertu atzīmēs poļu kompon...

Koncertā skanēs Ļutoslavska skaņdarbi, kā arī Volfganga Amadeja Mocarta un Ludviga van Bēthovena simfonijas, no jauna apliecinot "Sinfonietta Rīga" spēju iedzīvināt klasiķu darbus līdzās 20.gadsimta laikmetīgajām kompozīcijām. Koncerta soliste būs Gunta Davidčuka-Gelgote.

Neordinārais poļu diriģents Moss jau agrāk strādājis ar "Sinfonietta Rīga" mūziķiem, tādēļ viņa atgriešanās pie orķestra diriģenta pults ir gaidīts notikums. Koncertā skanēs divi Ļutoslavska skaņdarbi: vokālais cikls sirreālisma noskaņās "Chantefleurs et chantefables" un dziļi emocionālā un sakramentālā "Sēru mūzika" stīgu instrumentiem. Klasiķu devumu šoreiz pārstāvēs Bēthovena "Pirmā simfonija" un Mocarta "Simfonija La mažorā KV 201".

Kā soliste uzstāsies Davidčuka-Gelgote, viņas dzidrajam soprānam izskanot dziesmu ciklā "Chantefleurs et chantefables". "Lielās mūzikas balvas 2009" ieguvēja patlaban daudz uzstājas gan opernamos, gan uz koncertskatuves.

UNESCO un Polijas Republikas Seims ir pasludinājis 2013.gadu par Ļutoslavska gadu, atzīmējot, ka "Ļutoslavska darbi, kas jau vairāk nekā sešdesmit gadu tiek atskaņoti visās svarīgākajās koncertzālēs, atklāj jaunas skaistuma telpas un norāda uz agrāk nezināmām iespējām izprast un izjust mūsdienu pasauli". Polijas vēstniecības pārstāvji uzsver, ka dižo komponistu ar Rīgu saista vēsturiskas saites: 1935.gadā Latvijas galvaspilsētā ir notikusi Ļutoslavska vienīgā tikšanās ar 20.gadsimta izcilāko poļu komponistu Karolu Šimanovski, jo abi komponisti vienlaikus koncertējuši Rīgā. Raugoties no šodienas perspektīvas, nav šaubu, ka Ļutoslavska vārds ir ierindojams starp 20.gadsimta Eiropas klasiskās mūzikas ikonām.