Runā Rīga

Pirmoreiz notiks starptautiska konference par inovatīvām ūdeņraža tehnoloģijām

Jauns.lv

Trešdien, 20. martā, Rīgas domes (Rātslaukums 1) sēžu zālē pirmoreiz Latvijā notiks sabiedrībai pieejama starptautiska konference par inovatīvām ūdeņraža tehnoloģijām „Ūdeņraža tehnoloģijas – ilgtspējīgai pilsētas attīstībai”, sākums plkst. 10.00.

Pirmoreiz notiks starptautiska konference par inov...

Kā Kasjauns.lv informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā, konferenci rīko Rīgas pašvaldības aģentūra „Rīgas enerģētikas aģentūra” (REA) sadarbībā ar Eiropas Ūdeņraža, kurināmā šūnu un elektromobilitātes asociāciju (HyER).

Konferences mērķauditorija ir gan zinātnieki un studenti, gan valsts pārvaldes institūciju pārstāvji, gan pašvaldību vadītāji un darbinieki, gan banku un biznesa pārstāvji, gan plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, gan iedzīvotāji – visi, kuri interesējas par minēto jautājumu.

Līdz šim Latvijas zinātnieki ir aktīvi darbojušies ūdeņraža tehnoloģiju jomā, īpaši LU Cietvielu fizikas institūtā un Fizikālās enerģētikas institūtā, ir bijusi interese arī studentu vidē, ir bijušas zinātnieku vidē arī interesantas zinātniskās konferences un semināri, taču līdz šim ir izpalikusi atvērta saruna ar sabiedrību par šo inovatīvo tēmu, kas droši ienāk gan Eiropas enerģētikas politikas nostādnēs gan ilgtspējīgas enerģētikas pasākumu veidā arī pilsētās.

Eiropas valstīs ūdeņradis jau darbina gan autobusus, gan taksometriem, gan enerģijas un energoresursu ražošanas iekārtas. Ir pienācis laiks arī Latvijai pieslēgties kopējam darbam, lai sekmētu ilgtspējīgu enerģētiku veicinošu inovatīvu ūdeņraža tehnoloģiju ieviešanu pilsētās. Īpaši tādēļ, ka REA starptautiskā projekta „Energoefektivitātes stratēģiskie instrumenti pilsētu attīstības plānošanai (STEP Up)” ietvaros kopā ar Eiropas zinātniekiem, ekspertiem un Glāzgovas (Lielbritānija), Ģentes (Beļģija) un Gēteborgas (Zviedrija) pašvaldībām strādā pie pilsētu ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plānu līdz 2020. gadam koriģēšanas, ienesot tur inovatīvas tehnoloģijas un integrējot tādus pasākumus, kas tuvinās arī Rīgu viedo pilsētu statusam.