Vai ielu muzikanti pie prezidenta logiem traucē Bērziņam vadīt valsti?
Jautrais puišu džeza kvartets Vecrīgā atklājis ielu muzicēšanas sezonu. Viņi it bieži vienas un tās pašas melodijas vakaros spēlē zem Valsts prezidenta Andra Bērziņa dzīvokļa logiem. Kaut arī spēle ir visnotaļ skaļa, Valsts prezidents nejūtas traucēts.
Sabiedrība
2013. gada 26. aprīlis, 06:05

Vai ielu muzikanti pie prezidenta logiem traucē Bērziņam vadīt valsti?

Jauns.lv

Valsts prezidentam Andrim Bērziņam katru dienu ir ne tikai jāuzklausa valstsvīru runas, jāpiedalās oficiālās pieņemšanās un svinīgos pasākumos, viņam arī jāsadzīvo ar ielu muzikantiem. Prezidentam katru dienu nākas dzirdēt gan vairāk, gan mazāk profesionālus ielu muzikantus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tagad prezidenta darba telpas ir Melngalvju namā, dzīvoklis pāris kvartālu tālāk – Vaļņu un Kaļķu ielas stūrī, kur atrodas SEB banka, kurā viņš kādreiz strādāja. Tāpat viņš ar dēlu iet pastaigāties uz Bastejkalnu, bet ar sievu iepirkties uz Galeriju Centrs, kādreizējo Centrālo universālveikalu. Tā ka ikdienas gaitās Valsts prezidents vismaz vairākas reizes dienā vecpilsētā sastopas ar ielu muzikantiem un viņu daiļradi, protams, ja neatrodas komandējumā valsts novados vai ārzemēs un nav aizbraucis brīvdienas pavadīt uz savu lauku īpašumu.

Andris Bērziņš, stājoties Valsts prezidenta amatā, atteicās no Jūrmalas rezidences un palika dzīvot Vecrīgā, dzīvoklī, kuru bija ieguvis, vēl būdams Unibankas vadītājs, bankas mājā. Līdz ar to viņš pēc grūtas darbadienas mierīgas pastaigas pa Jūrmalas priežu silu nomainījis pret trokšņaino vecpilsētas gaisotni.

Zem Valsts prezidenta mājas logiem bieži var dzirdēt daudziem jau pazīstamo jautro divdesmitgadīgo puišu kvartetu, kas naudu pelna, pūšot taures un sitot bungas džeza ritmos. Tie ir ne tikai jautri, bet arī skaļi meldiņi, kas saceļ pamatīgu troksni Kaļķu ielas rajonā no Romas viesnīcas līdz Līvu laukumam. Arī paši puiši ar savu izskatu saceļ troksni – Sieviešu dienā viņi ir tērpušies meiteņu svārkos, Ziemassvētkos uzvilkuši Salaveča kažociņus.

Pirmo reizi puišu uzstāšanos var klausīties ar baudu, bet, ja tas jādara diendienā un repertuārs nemainās, viņu priekšnesums var kļūt par nepanesamu slogu. Kasjauns.lv skaidroja, vai mūsu Valsts prezidentam netraucē šie ielu muzikanti.

Andris Bērziņš ar Latvijas Valsts prezidenta kancelejas Preses dienesta vadītāja vietnieka Mārtiņa Drēģera starpniecību Kasjauns.lv atbildēja: “Laikiem mainoties, Vecrīga arvien ir saglabājusi īpašu, aktīvu sabiedrisko un biznesa dzīvi. Tāpēc, ikvienam, kurš dzīvo Vecrīgā, ir jārēķinās ar šajā Rīgas pilsētas daļā notiekošajām aktivitātēm, piemēram, dažādiem pasākumiem, ielu muzikantu uzstāšanos un citām. Arī Valsts prezidents pret šādām aktivitātēm izturas ar izpratni. Šādas sabiedriskās aktivitātes Valsts prezidentu un viņa ģimenes ikdienu neietekmē.”

Elmārs Barkāns / Foto: Rojs Maizītis, Ieva Čīka/ LETA