Latvijas skolotāji gatavi strādāt 40 stundas nedēļā, ja alga būtu 590 lati
Pedagogi uzskata, ka viņu alga jāpielīdzina vidējai algai valsts iestādēs.
Sabiedrība
2013. gada 16. jūnijs, 16:01

Latvijas skolotāji gatavi strādāt 40 stundas nedēļā, ja alga būtu 590 lati

Jauns.lv

34,5% skolotāju uz 40 stundu darba nedēļu būtu gatavi pāriet gadījumā, ja alga par to būtu vidēji 590 lati, liecina Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku (LIZDA) veiktais pētījums.

Vēl 23,4% būtu gatavi pāriet un 40 stundu darba nedēļu, ja vidējā mēnešalga skolotājiem būtu pielīdzināta vidējai algai valsts iestādēm un būtu 526 lati.

Bet 3,8% pedagogu uzskata, ka esošā skolotāju atalgojuma sistēma daudzējādā ziņā ir labāka.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pie 40 darba stundu modeļa sākusi strādāt kopīgi ar LIZDA.LIZDA gan norādījusi, ka uz laiku pārtrauks darbu pie pedagogu 40 stundu modeļa ieviešanas, jo šī jaunā atalgojuma modeļa ieviešanai nedz pašlaik, nedz tuvākajā nākotnē ministrijas vadība nav paredzējusi reālu finansiālo segumu.

Neskatoties uz to, LIZDA padome nolēma turpināt sociālo dialogu ar IZM par pedagogu motivācijas programmu, lai maksimāli drīz nozares ministrs to varētu virzīt apstiprināšanai valdībā.

LIZDA prasības ir pakāpenisks atalgojuma palielinājums pedagogiem, pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba samaksa no valsts budžeta, kā arī kopējā finansējuma palielināšana augstākajai izglītībai un zinātnei.

LIZDA iepriekš ir paziņojusi ‒ ja situācija neuzlabosies, arodbiedrība ir gatava rīkot izglītības un zinātnes darbinieku protestus pret IZM vadības politiku un gauso nozares problēmu risināšanu.

BNS/ Foto: Shutterstock