Kā virsdiriģenti un solisti pucējās noslēguma koncertam. FOTO
Gatavošanās darbi Dziesmu svētku noslēguma koncertam arī frizieriem vienā no Rīgas prestižākajiem saloniem noritēja pilnā sparā gan pinot bizes, gan veidojot frizūras virsdiriģentiem.
Kultūra
2013. gada 8. jūlijs, 06:38

Kā virsdiriģenti un solisti pucējās noslēguma koncertam. FOTO

Jauns.lv

Kamēr gājiens pa Rīgas ielām bija nedaudz ieildzis, Dziesmu svētku virsdiriģenti un solisti tika pucēti noslēguma koncertam. Vienā no prestižākajiem skaistumkopšanas saloniem Rīgā jau kopš pusdienlaika no karstuma un stresa profesionāļu rokās uzposti 22 diriģenti un 10 solisti.

Trīs cilvēku komanda rūpējās par matu sakārtojumiem, taču tikai viena vizāžiste nopūlējās ar sagurušo diriģentu vaigiem. Portālam Kasjauns.lv bija iespēja ielūkoties, kā norit darbs pie frizieru spoguļiem.

Salonā viss notika ātri un organizēti un, kā pastāstīja galvenais frizieris, tas tāpēc, ka šī ir vien noslēdzošā fāze, jo mēnešiem ilgi noritēja sagatavošanas darbi. “Mēs domājām vai būs viens koncepts vizuālajiem tēliem vai tomēr uzsvērsim katra individualitāti. Palikām pie katra individualitātes, tomēr svarīgākais par ko vienojāmies, ka nebūs samākslotība, stīvums vai hiperaktivitāte. Nedrīkst pārspīlēt un trakot,” stāsta frizētavas mākslinieciskais direktors Andris Kačanovskis. Viņš arī atzīst, ka rūpēties par virsdiriģentu un solistu matu sakārtojumu ir liels gods, jo uzskata, ka Dziesmu un deju svētki ir latviskuma svētki, kurus raugās visa pasaule.

Salonā mēs sastopam četrus solistus un divas virsdiriģentes, kas izskatās nedaudz atvieglotas pēc gājienu drūzmas un garajiem mēģinājumiem gandrīz nedēļas garumā. Sēžot friziera krēslā, abas diriģentes atzīst, ka satraukums ir, bet tai pat laikā arī patīkama svētku sajūta. Ārišķīgais skaistums, ko veido frizieri un modes mākslinieki, esot maza daļiņa no panākumiem uz paaugstinājuma 15 tūkstošu dziedātāju priekšā, svarīgākais ir noturēt kori, izjust un izdzīvot kopā ar dziedātājiem katru noti un katru vārdu, lai viss izdotos.

Dziesmu svētku noslēguma koncerta mākslinieciskā vadītāja, diriģente Aira Birziņa pastāstīja, ka viņai bijis iekšējs satraukums, gaidas un arī skumjas, jo tas, kas vairākus gadus auklēts nu beidzies, tam pielikts punkts, bet rīt jauni darbi un jauns sākums. Aira Birziņa diriģēja četras dziesmas, un, neskatoties uz aizsmakušo balsi un nogurumu sejā, viņai izveidotas vieglas gaišas lokas un svētku grims, kas kopā ar plānoto gaišo vasaras kostīmu radīja gaišumu uz Dziesmusvētku estrādes tiklīdz viņa iznāca.

Diriģenti īpašas prasības matu sakārtojumos neizvirza, tomēr visiem kā vienam bija svarīgi, lai mati nebūtu kā traucēklis, lai tie saderētu ar kostīmu. “Diriģenti daudz kustas, tāpēc mēs mēģinām matu sakārtojumu izveidot tādu, lai tas netraucē un aktīvi diriģējot arī neizjūk,” stāsta frizieris.

Uz jautājumu kā savienot mūsdienīgo un tautisko arī matu sakartojumos, frizieris atbild, ka galvenokārt ir labi jāpārzina šīs abas lietas, lai tās varētu kombinēt un apvienot. Viena no topa lietām arī gados jaunajām solistēm no „Latvian Voice” ir bizes. Frizieri tās padara mūsdienīgākas ar dažādām krāsām un formām, faktūrām un detaļām. Tas veido ļoti atbilstošu pseido-folk frizūru. Pašas jaunietes ir ļoti apmierinātas un atzīst, ka bizes ir viens no svarīgākajiem elementiem, tāpat kā tautas tērpi un dziesmas. Savukārt vīriešiem – klasiski matu sakārtojumi. Frizieris smejoties stāsta, ka daudziem diriģentiem friziera apmeklējums ir pavisam īss.

Frizieru komanda pēc darba salonā devās arī uz Mežaparka estrādi, kur turpināja savu darbu, lai visi diriģenti un solisti līdz iznāciena brīdim būtu zaigojoši un svinīgi. Darba bija daudz, bet komanda tam bija gatava.

Laura Zvejniece/Foto: Mārtiņš Ziders