Aptur Imantas hakera Denisa Čalovska izdošanu ASV. VIDEO
Dienā, kad Latvijas valdība lēma par kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska likteni, organizācija "Pro bono" rīkoja piketu pret viņa izdošanu ASV. Piketā piedalījās arī Denisa mamma Jeļena Čalovska.
112
2013. gada 8. augusts, 13:58

Aptur Imantas hakera Denisa Čalovska izdošanu ASV. VIDEO

Jauns.lv

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) pieņēmusi izskatīšanai kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Denisa Čalovska advokātu iesniegumu un noteikusi pagaidu aizsardzību - aizliegumu izdot Čalovski ASV, informēja Čalovska pārstāvis, advokāts Saulvedis Vārpiņš.

ECT vēstulē, kas sūtīta Vārpiņam, teikts, ka palātas prezidents nolēmis, ka Čalovski nedrīkst izdot ASV, pirms viņa lieta nav izskatīta Strasbūras tiesā. Turklāt Čalovska sūdzībai piešķirta prioritāra kārtība.

Čalovskis joprojām atrodas Rīgas Centrālcietumā, aģentūrai LETA apstiprināja Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Kā ziņots, Latvijas valdība ir nolēmusi izdod Čalovski tiesāšanai ASV, tikmēr apsūdzētā advokāti ir vērsušies ECT, lai tā piemērotu pagaidu noregulējumu un apturētu Čalovska izdošanu.

Kā aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrijas (TM) preses sekretāre Ksenija Vītola, ministrija ir saņēmusi Ministru kabineta rīkojumu par Čalovska izdošanu. TM ir saņēmusi arī Čalovska aizstāvju iesniegumus, kur lūgts apturēt viņa izdošanu ASV līdz ECT lēmumam, un tagad tas tiek izvērtēts.

Advokātu vēstule ir saņemta arī Iekšlietu ministrijā, taču tā pēc piekritības tiks pārsūtīta TM un Ģenerālprokuratūrai, aģentūra LETA noskaidroja IeM.

Vītola norādīja, ka galvenais ir ECT lēmums, proti, gadījumā, ja ECT pieņems lēmumu par pagaidu aizsardzības pasākumu, tad par šo lēmumu ECT informēs MK pārstāvi, kas par to attiecīgi informēs atbildīgās iestādes.

Par ko ASV apsūdz Latvijas pilsoni Denisu Čalovski un kādā veidā FIB nonāca uz viņa pēdām, lasi šeit:


LETA/ Foto: Edijs Pālens/LETA/ Video: LTV Panorāma