Turpmāk eksāmenu rezultāti būs zināmi vēl ātrāk nekā šogad
Visās svešvalodās centralizētie eksāmeni notiks jau skolēnu pavasara brīvdienu laikā, sacīja Guntis Vasiļevskis.
Tava izglītība
2013. gada 23. augusts, 23:14

Turpmāk eksāmenu rezultāti būs zināmi vēl ātrāk nekā šogad

Jauns.lv

Jaunajā mācību gadā centralizēto eksāmenu rezultāti tiks izsniegti jau jūlija pirmajās dienās, tādējādi tas notiks vēl ātrāk nekā šogad, preses konferencē saistībā ar aktualitātēm jaunajā mācību gadā sacīja Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntis Vasiļevskis.

Viņš norādīja, ka Ministru kabineta (MK) noteikumos ir paredzēts, ka visās svešvalodās centralizētie eksāmeni notiks jau skolēnu pavasara brīvdienu laikā.

Vasiļevskis norādīja, ka šādas izmaiņas ar visām ieinteresētajām pusēm ir saskaņotas un MK noteikumi valdībā varētu tikt skatīti jau otrdien.

Tāpat viņš norādīja, ka vienmēr varētu būt kāds, kuram būtu iebildumi pret eksāmenu kārtošanu jau pavasara brīvdienās, taču kopējais ieguvums no šādām izmaiņām esot krietni lielāks, jo svešvalodu eksāmenu norise esot ļoti laikietilpīga.

Šogad pavasara brīvdienās notika tikai angļu valodas centralizētais eksāmens, tādējādi sertifikātus par eksāmenu rezultātiem absolventi varēja iegūt dažas dienas ātrāk.

Kā ziņots, šogad VISC no 94 personām saņēmis iebildumus par 115 eksāmenu rezultātiem, kas ir teju četras reizes mazāk nekā pērn. Pēc apelācijas iesniegšanas vērtējums mainīts 20 gadījumos jeb 17%. Pagājušajā vasarā VISC kopumā saņēma 424 apelācijas.

Vislielākais apelāciju skaits saņemts par obligātajos eksāmenos - latviešu valoda, matemātika un svešvaloda - saņemto vērtējumu, jo šajos eksāmenos proporcionāli ir vislielākais pārbaudījumu kārtotāju skaits.

Vissliktākie vidējie sasniegumi centralizētajos eksāmenos šogad vidusskolēniem bijuši vēsturē un matemātikā. Latvijas un pasaules vēstures eksāmenā skolēnu vidējie sasniegumi ir 37,16%, bet obligātajā centralizētajā eksāmenā matemātikā - 37,26%. Matemātikas eksāmenu šogad nav nokārtojuši 132 skolēni. Savukārt vidējie sasniegumi vislabākie ir franču valodā - 66,12%, vācu valodā - 65,92%, bioloģijā - 65,55%, krievu valodā - 64,17%, ķīmijā - 63,73%.

Savukārt obligātajā centralizētajā eksāmenā latviešu valodā vidējie rezultāti ir 55,71%, bet viens izglītojamais eksāmenu nav nokārtojis. Angļu valodas eksāmenā vidējais skolēnu sniegums ir 54,71%, bet fizikā - 53,78%.

LETA, Foto: Evija Trifanova/LETA

Tēmas