Izstrādāti jauni priekšlikumi trokšņošanas ierobežošanai
Komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais.
Runā Rīga
2013. gada 3. oktobris, 20:55

Izstrādāti jauni priekšlikumi trokšņošanas ierobežošanai

Jauns.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Ekonomikas ministrija, Tieslietu ministrija un Iekšlietu ministrija tiek aicinātas veikt izmaiņas normatīvajos aktos, kas ļautu atrisināt samilzušo trokšņošanas problēmu Rīgā. Attiecīgos priekšlikumus sagatavojusi un šodien akceptējusi Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja.

Komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais atzīmēja, ka pagājis gads, kopš komitejas paplašinātajā sēdē, kurā piedalījās dažādu valsts un pašvaldības institūciju, kā arī nevalstisko organizāciju pārstāvji, tika izstrādāti konkrēti risinājumi trokšņošanas ierobežošanai. „Diemžēl nekas Saeimas un valdības attieksmē pret rīdzinieku interešu ievērošanu nav mainījies – kā tās tika ignorētas, tā arī tiek ignorētas šobrīd,” sacīja D.Turlais. „Valsts vara ar savu bezdarbību pārkāpj Satversmē garantētās cilvēku tiesības dzīvot labvēlīgā vidē. Mēs neesam pat saņēmuši atbildes uz mūsu priekšlikumiem naktsmiera nodrošināšanai. Taču mēs neapstāsimies, iekams jautājums netiks atrisināts. Šodien komiteja akceptēja jaunus priekšlikumus, kas tiks nosūtīti nozaru ministrijām, un, ja tās arī tagad nesniegs konkrētas atbildes, mēs apsvērsim iespēju vērsties Satversmes tiesā.”

Priekšlikumi paredz izmaiņas un papildinājumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kā arī jauna normatīvā akta izstrādāšanu. Tajā būtu nosakāms, ka izklaides vietām, kurās plānota pastāvīga trokšņa radīšana komercdarbības nodrošināšanai, nepieciešams saņemt pašvaldības licenci, kura var tikt apturēta vai anulēta atkārtota pārkāpuma gadījumā. Lai novērstu situāciju, kad izklaides vietas īpašnieks vienkārši nomaina tās nosaukumu, uz šā normatīvā akta pamata arī būtu aizliegts uz diviem gadiem veikt saimniecisko darbību vietā, kur konstatēts administratīvais pārkāpums.

Jau ziņots, ka 2013. gadā astoņos mēnešos pašvaldībā ir saņemtas 6 117 sūdzības par trokšņošanu.

Karlīna Timofejeva /Foto: Jānis Skuzis/LETA

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību