Sācies Frankfurtes grāmatu gadatirgus
Pasaulē lielākais grāmatu tirgus sācies ar bažām par internetu gigantu dominanci laikā, kad izdevēji cenšas apvienot tradicionālās un jaunās lasīšanas formas.
Kultūra
2013. gada 9. oktobris, 17:10

Sācies Frankfurtes grāmatu gadatirgus

Jauns.lv

Frankfurtē trešdien sācies pasaulē lielākais grāmatu gadatirgus, kas norisināsies piecas dienas līdz 13.oktobrim.

Gatavojoties ikgadējā pasākuma atklāšanai, organizētāji pauda bažas par internetu gigantu dominanci laikā, kad izdevēji cenšas apvienot tradicionālās un jaunās lasīšanas formas.

Gadatirgus direktors Jirgens Boss uzsvēra, ka nepieciešams saglabāt dažādību tajā, ko cilvēki lasa un publicē, norādot, ka kompānijas "Amazon", "Apple" un "Google" ir "loģistikas burvju mākslinieki, bet nav izdevēji".

Lai saglabātu dažādību, tehniskie standarti, piemēram, maksājumu sistēmas, kas ietekmē veidu, kā cilvēki lasa un piekļūst saturam, jāizstrādā tā, lai kalpotu pircējiem, norādīja Boss.

"Tehniskie standarti ir instrumenti. Tie jāizstrādā, lai kalpotu cilvēkiem un viņu vajadzībām, nevis otrādi," viņš uzsvēra, piebilstot, ka tādas kompānijas kā "Amazon" un "Apple" ir "mašīnas pircēju saglabāšanai".

Tomēr Boss pauda pārliecību, ka starptautisko izdevēju aprindas "bailes nav paralizējušas", un tās cīnās pretī ar inovāciju palīdzību, un arī mazās neatkarīgās grāmatnīcas attīsta jaunus veidus, kā pievilināt pircējus.

Komentējot Francijas likumdevēju pagājušā nedēļā apstiprināto likumprojektu, kas liegs "Amazon" piedāvāt nocenoto grāmatu bezmaksas piegādes, Boss sacīja, ka uz Franciju daudzās jomās var lūkoties kā labu piemēru.

Boss norādīja, ka nezina, vai jaunu likumu pieņemšana ir labākā atbilde, bet Francijas atbalsts neatkarīgai grāmatu tirdzniecībai caur nodokļu atvieglojumiem apliecina cieņu nozarei, kas ir daļa no valsts kultūras, ne tikai tirdzniecības.

"Es domāju, te mēs patiešām varam mācīties no Francijas," viņš piebilda.


LETA/ Foto: AFP/LETA