Sabiedrība
2013. gada 12. oktobris, 10:02

Rīgas Doma torni atjaunos par Eiropas Savienības naudu

Jauns.lv

Izmantojot Eiropas Savienības finansējumu, jau tuvākajā laikā būs iespējams nostiprināt un restaurēt Rīgas Doma torni, nodrošinot Rīgas Doma baznīcas un klostera ansambļa saglabāšanu, pavēstīja Kultūras ministrijas (KM) sabiedrisko attiecību speciāliste Lolita Rūsiņa.

Projekts tiks īstenots Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) aktivitātes "Atbalsts kultūras pieminekļu privātīpašniekiem kultūras pieminekļu saglabāšanā un to sociālekonomiskā potenciāla efektīvā izmantošanā" ietvaros.

Kopējais projekta "Rīgas Doma saglabāšana un sociālekonomiskā potenciāla efektivitātes uzlabošana 2. kārta. Rīgas Doma torņa nostiprināšana" finansējums ir 4,582 miljoni latu, no kuriem ERAF līdzfinansējums ir 3,895 miljoni latu, bet Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) finansējums – 687,3 tūkstoši latu. Projekta īstenošanas termiņš ir 2015.gada 30.jūnijs.

Doma baznīcas un klostera komplekss ir nacionālas nozīmes kultūras piemineklis, kurš atrodas Rīgas vēsturiskajā centrā un kuru aizsargā UNESCO pasaules mantojuma statuss. Viens no retiem būvmākslas paraugiem ir Latvijā vecākās koka konstrukcijas, kas izbūvētas 16.gadsimta beigās, un Rīgas Doma zvanu tornis, kura mūrī un apakšējā zvanu torņa kupolā ir senākās koka konstrukcijas daļas.

Projekta ieviešana ļaus saglābt pašreiz neapmierinošā stāvoklī esošās torņa koka konstrukcijas un novērsīs draudus baznīcas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai. Projekta mērķis ir nodrošināt gan baznīcas un klostera ansambļa saglabāšanu, gan pieejamību sabiedrībai un tā turpmāku pilnvērtīgu izmantošanu.

Paredzēta Rīgas Doma torņa koka konstrukciju restaurācija, zvanu spēles uzstādīšana un nesošo konstrukciju monitorings, kā arī koka konstrukciju protezēšana un nostiprināšana. Lai novērstu lietus ūdens iekļūšanu, plānots veikt koka latojuma un vara skārda ieseguma nomaiņu augšējam un apakšējam kupolam. Vienlaicīgi ar torņa konstrukciju restaurāciju ir plānota torņa kapelu restaurācija.

Rīgas Doms ir Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa katedrāle un viens no Latvijas garīgās dzīves simboliem. Tā ir lielākā un viena no vecākajām sakrālajām celtnēm Latvijā un Baltijas reģionā no viduslaiku perioda. Rīgas Doma pamatakmens ir likts bīskapa Alberta vadībā 1211.gada 25.jūlijā.

LELB kopš 2011.gada ievieš ERAF projektu "Rīgas Doma saglabāšana un sociālekonomiskā potenciāla efektivitātes uzlabošana", kura ietvaros ir pabeigti galvenie būvdarbi – vidusjoma un sānjomu koka konstrukciju restaurācija un vara skārda seguma nomaiņa, fasāžu, vitrāžu, kapitulzāles, sakristejas un baptistērija restaurācijas darbi.

ERAF aktivitātes "Atbalsts kultūras pieminekļu privātīpašniekiem kultūras pieminekļu saglabāšanā un to sociālekonomiskā potenciāla efektīvā izmantošanā" mērķis ir nodrošināt tādu kultūras pieminekļu saglabāšanu, pieejamību sabiedrībai un sociālekonomisku izmantošanu, kas atrodas privātīpašumā un nodrošina nozīmīgas publiskas funkcijas.

BNS