Notiks seminārs par daudzdzīvokļu māju siltināšanu
Runā Rīga

Notiks seminārs par daudzdzīvokļu māju siltināšanu

Jauns.lv

Pirmdien, 28. oktobrī, plkst. 10.00 Rīgas domes (Rātslaukums 1) sēžu zālē sāksies tradicionālais „Rīgas Enerģētikas dienu” seminārs par to, kā šogad veicies ar daudzdzīvokļu māju siltināšanu. Semināru „Daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku renovācijas gaita Rīgā 2013.gadā” organizē „Rīgas Enerģētikas aģentūras” (REA) Energoefektivitātes informācijas centrs.

Notiks seminārs par daudzdzīvokļu māju siltināšanu...

Par mājokļu renovācijas pieredzi Rīgā stāstīs Energoefektivitātes informācijas centra vadītājs Juris Golunovs. Varēs uzzināt par jau īstenotajiem māju siltināšanas projektiem: Lielvārdes ielā 115, (Sergejs Sidorko DzīKS „Bāka - 2”), Berģu ielā 160 k-1 (Maiga Černokozinska, DzĪB „Berģu 160”), Zemgaļu iela 21, (Kārlis Reinfelds, SIA „Latvijas Namsaimnieks”), Maiznīcas iela 12 k.2 (Nauris Buļs, SIA „Ēkas siltināšana”), Līvciema iela 25 un Līvciema iela 27 (Dairis Ošis, SIA „Grand Eko”), kā arī tiks sniegta informācija par SIA „Rīgas namu pārvaldnieks” realizējamajiem projektiem.

Seminārā par biežāk pieļautajām kļūdām projektu ieviešanā stāstīs Kārlis Bērenfelds no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA). Savukārt Māris Vasiļjevs No LIAA runās par aģentūras atbalstu daudzdzīvokļu māju renovācijai. SIA „Renesco” projektu vadītājs. Dzintars Jaunzems iepazīstinās ar daudzdzīvokļu ēku iespējamajiem siltumapgādes nodrošināšanas risinājumiem, bet sertificēts energoauditors Jānis Jenerts stāstīs par siltumnoturības paaugstināšanu.

Rīgā daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku energoefektīva renovācija šogad turpinās tajās mājās, par kurām ir noslēgti līgumi ar LIAA par Eiropas struktūrfondu līdzfinansējuma piešķiršanu. Aizvadītajā vasarā uzsāktie būvdarbi lielā daļā no šīm ēkām jau ir pabeigti un dažās tuvojas nobeigumam. Vēl virknei ēku, kas ir noslēgušas līgumus par siltumnoturības paaugstināšanu, ES līdzfinansējums būs pieejams, ja darbus pabeigs līdz 2014. gada vidum. Patlaban LIAA jaunus pieteikumus nepieņem, jo jāgaida, kad būs pieejams ES finansējums.

Savukārt Rīgas dome ir piešķīrusi līdzfinansējumu energoauditu veikšanai, lai māju iedzīvotāji var sagatavot kvalitatīvu dokumentāciju līdz nākamā gada vidum, kad būs iespējams saņem ES fondu līdzfinansējumu. Energoaudita laikā ir nepieciešams veikt arī termogrāfiju, kuru var izdarīt tikai apkures sezonā. Tāpēc REA aicina ka māju iedzīvotājus pieteikties energoauditiem, jo pašvaldība sedz līdz 80% no energoaudita izmaksām, bet ne vairāk kā Ls 300 uz māju.

Semināra organizētāji cer, ka ikvienam interesantam, būs noderīga siltināto ēku renovācijas procesa dalībnieku – iedzīvotāju, pārvaldītāju, būvniecības procesa dalībnieku iegūtā pieredze. Tā noderēs gan tiem, kuru ēkās vēl notiek renovācijā, gan tiem, kas plāno veikt māju siltināšanu, lai uzlabotu mājokļu kvalitāti un mazinātu ietekmi uz apkārtējo vidi.

Karlīna Timofejeva/Foto: Gints Ivuškāns/F64

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību