Par fiktīvu darbinieku nodarbināšanu vainotā tiesnese pieņem tiesneša palīga amatu Rīgas apgabaltiesā
Sabiedrība
2013. gada 27. oktobris, 12:22

Par fiktīvu darbinieku nodarbināšanu vainotā tiesnese pieņem tiesneša palīga amatu Rīgas apgabaltiesā

Jauns.lv

Par fiktīvu darbinieku nodarbināšanu vainotā tiesnese Skaidrīte Buivide pieņēmusi tiesneša palīga amatu Rīgas apgabaltiesā.

Kā aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrijas (TM) sabiedrisko attiecību speciāliste Sigita Vasiļjeva, saskaņā ar likuma "Par tiesu varu" 84.panta ceturtajā daļā noteikto tieslietu ministrs no amata atstādinātu tiesnesi ar viņa piekrišanu norīko darbā tiesā, TM vai Tiesu administrācijā darbinieka amatā, kas nav valsts amatpersonas amats, personai izmaksājot attiecīgajā darbā noteikto darba samaksu.

Pamatojoties uz minēto, 7.oktobrī Buividei tika izsniegts paziņojums, kurā tika izteikts tieslietu ministra priekšlikums par norīkošanu darbā tiesā vai TM amatā, kas nav ierēdņa amats. Ministrijā 21.oktobrī saņemta Buivides atbildes vēstule, ar kuru viņa informē, ka pieņem tiesneša palīga amatu Rīgas apgabaltiesā.

Ievērojot minēto, tiks gatavots tieslietu ministra rīkojums par tiesneses norīkošanu darbā tiesneša palīga amatā Rīgas apgabaltiesā.

Kā ziņots, no 1.septembra Buivide ir atstādināta no tiesneses amata pienākumu pildīšanas un viņai ir noteikta minimālā mēnešalga.

Savukārt Ģenerālprokuratūra uzrādījusi apsūdzību bijušajam Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājam Ziedonim Strazdam. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosināja saukt pie kriminālatbildības Strazdu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā pēc Krimināllikuma (KL) 318.panta 2.daļas un krāpšanu lielā apmērā pēc KL 177.panta 3.daļas.

Savukārt atstādināto Buividi KNAB lūdza saukt pie atbildības par dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas mantkārīgā nolūkā atbalstīšanu pēc KL 318.panta 2.daļas un KL 20.panta 1. un 4.daļas, kā arī par krāpšanas lielā apmērā atbalstīšanu pēc KL 177.panta 3.daļas un KL 20.panta 1. un 4.daļas.

Strazda advokāts Pāvels Rebenoks aģentūrai LETA apstiprināja, ka klients izsaukts uz prokuratūru un viņam apsūdzība uzrādīta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Strazdam apsūdzība uzrādīta pēc vēl viena Krimināllikuma panta, taču tā nav krāpšana.

"Apsūdzība ir kļuvusi labvēlīgāka, maigāka - pazudis ir pants par krāpšanu. Plašākās detaļās es negribētu izteikties, jo sniedzam liecības un nevēlos traucēt objektīvai izmeklēšanai strādāt," piebilda advokāts. Rebenoks jau iepriekš pauda izbrīnu, kāpēc KNAB vispār lūdza sākt kriminālvajāšanu par krāpšanu - šis Krimināllikuma pants klientam inkriminēts īsi pirms lietas nodošanas prokuratūrā.

Rebenoks prognozēja, ka pirmstiesas izmeklēšana šajā krimināllietā prasīs vairākus mēnešus.

Vai apsūdzība uzrādīta arī Buividei, advokāts nezināja teikt.

LETA, Foto: Baiba Aprāne/LETA