Kultūras ministre: 280–300 latu nav cienīgs atalgojums
Krīzes laikā daudzi kultūras iestāžu dalībnieki bijuši spiesti pāriet uz nepilnu darba laiku, strādāt, teiksim, tikai četras dienas nedēļā, ar neiedomājamu atalgojumu, teic kultūras ministre Dace Melbārde.
Politika
2013. gada 5. decembris, 12:21

Kultūras ministre: 280–300 latu nav cienīgs atalgojums

Jauns.lv

Būtiskākā prioritāte, kur aizies nākamajam gadam kultūras nozarei atvēlētais finansējums, ir atalgojums, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja kultūras ministre Dace Melbārde.

"Krīzes laikā kultūras darbinieki ir ļoti cietuši. Vairāki kultūras iestāžu dalībnieki bijuši spiesti pāriet uz nepilnu darba laiku, strādāt, teiksim, tikai četras dienas nedēļā, ar neiedomājamu atalgojumu. Arī pēc šīs palielināšanas daudz kur vēl šis finansējums nebūs liels," paskaidroja ministre, atzīstot, ka 280–300 latu nav cienīgs atalgojums.

Runājot par citām prioritātēm, ministre minēja Latvijas Nacionālo bibliotēku, kuras ēkas uzturēšanai plānoti salīdzinoši lieli līdzekļi, Valsts kultūrkapitāla fondam iecerēts pusotrs miljons klāt, filmu nozarei – gandrīz viens miljons, pieminekļu glābšanai – apmēram pusmiljons, dziesmu svētku procesa nodrošināšanai – 300 tūkstoši.

"Tā ka jāsaka, ka kultūras nozare jutīs zināmu pieaugumu, lai varētu strādāt vēl labāk nekā šajā gadā," sacīja Melbārde.

Viņa uzsvēra, ka pozitīvi vērtējams ir arī tas, ka dziesmu un deju svētki ir iekļauti Nacionālajā attīstības plānā ar fiksētu finansējumu, kas dod cerību, ka būs politiskā pēctecība un dziesmu svētku process tiks nolikts uz ilgtspējīgiem pamatiem.

Ministre gan norādīja, ka krīzes situācija kultūras nozarē diemžēl saglabāsies, jo atalgojumu šajā nozarē "nevar uzskatīt par konkurētspējīgu pat Latvijas tirgū, kur nu Baltijas tirgū, jo kultūras darbinieki konkurē plašākā areālā".

Kultūras mantojuma saglabāšanai, kultūras pieminekļu glābšanai, muzeju eksponātu iepirkumiem līdzekļu joprojām pietrūkst, teica Melbārde, piebilstot, ka konkurētspējīgai nācijai jārēķinās ar to, ka kultūras nozarei nepieciešams atbalsts.

BNS/ Foto: Lita Krone/ LETA