Ķīna atguvusi vadību medaļu kopvērtējumā; vai uzvarētāju izšķirs ASV sieviešu basketbola un volejbola izlases
foto: AFP/Scanpix
ASV sieviešu basketbola izlases būs izteiktas finālmača favorītes, tomēr ļoti iespējams, ka ar viņu triumfu ASV nepietiks, lai uzvarētu medaļu kopvērtējumā.
Citi sporta veidi
2024. gada 11. augustā, 11:04

Ķīna atguvusi vadību medaļu kopvērtējumā; vai uzvarētāju izšķirs ASV sieviešu basketbola un volejbola izlases

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Pirms Parīzes olimpisko spēļu pēdējās dienas sacensībām medaļu vērtējuma līderpozīcijā atgriezusies Ķīna.

Ķīna atguvusi vadību medaļu kopvērtējumā; vai uzva...

Ķīnieši sestdien izcīnīja sešas zelta godalgas un tagad viņu kontā ir 39 augstākā kaluma medaļas, kā arī 27 sudraba un 24 bronzas medaļas. Pirmspēdējā olimpisko spēļu dienā ķīnieši apsteidza ASV, kuru rēķinā pagaidām ir 38 zelta medaļas un pa 42 sudraba un bronzas godalgām. Trešo pozīciju ar 18 zelta, 18 sudraba un 14 bronzas godalgām saglabā Austrālija, bet ceturto vietu ar ieņem Japāna, kurai arī ir 18 zelti, tomēr mazāk sudraba (14) un bronzas (12) medaļas. Piektā kopvērtējumā ir mājiniece Francija, kurai ir 16 zelta medaļas, 24 sudrabi un 22 bronzas, bet labāko sešinieku noslēdz Lielbritānija ar 14 zeltiem, 22 sudrabiem un 27 bronzām.

Amerikāņi pēdējā dienā noteikti rēķinās ar sieviešu basketbola izlases zelta medaļu (ar to gan uzvarai medaļu kopvērtējumā viticamāk nepietiks) un cer arī uz sieviešu volejbola izlases panākumu. Maz ticams, ka amerikāņi var cerēt uz vēl kādu zeltu, varbūt vienīgi sagaidām kādu lielu pārsteigumu brīvajā cīņā. Tikmēr Ķīna noteikti rēķinās ar zeltu sieviešu svaecelšanā līdz 81 kilogramam un cer uz kādu pārsteigumu treka riteņbraušanā un sieviešu modernajā pieccīņā.

Visvairāk medaļu - 122 - izcīnījuši ASV sportisti, Ķīnai ir 90 godalgas, Lielbritānijai ir 63 medaļas, bet mājiniekiem francūžiem - 62. Vismaz vienu medaļu izcīnījuši 89 valstu pārstāvji, kā arī Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) bēgļu komanda, bet no Baltijas valstīm pie godalgām tikusi vien Lietuva, kuras kontā ir divi sudrabi un divas bronzas. 

Olimpiskās spēles Parīzē, kuras no 26. jūlija norisinājās ne tikai Francijas galvaspilsētā, bet arī 16 citās vietās, ieskaitot Francijas aizjūras teritoriju Franču Polinēziju, noslēgsies šodien. Spēļu programmā ir iekļauti 32 sporta veidi, un tiks sadalīti 329 medaļu komplekti.