Citi sporta veidi
2024. gada 1. jūlijs, 10:22

FOTO, VIDEO: “Negaidīju, ka būsim piektie. Šķiet to negaidīja neviens": Sesks dalās savos pārdzīvojumos par iegūto uzvaru WRC debijā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē Pasaules rallija čempionāta (WRC) posmā Polijā “Orlen Rally Poland” “Latvijas Mobilais Telefons” atbalstītie autosportisti Mārtiņš Sesks un Renārs Francis ar “M-Sport” “Ford Puma Rally1” automašīnu bez hibrīda piedziņas debitēja pasaules rallija elites braucēju sacensībā, sajūsminot gan rallija pazinējus, gan līdzjutējus.

Latvieši sacensību kopvērtējumā finišēja piektajā vietā minūti un 47 sekundes aiz rallija līderu trijnieka – uzvarētāja Kalles Rovanperas (“Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid”), otrās vietas ieguvēja Elfina Evansa (“Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid”) un komandas biedra Adriena Formo (“Ford Puma Rally1 Hybrid”), kurš kāpa uz pjedestāla trešā pakāpiena. 

Mārtiņš Sesks un Renārs Francis ir Latvijas vēsturē pirmā rallija ekipāža, kas startējuši WRC sacensībās ar “Rally1” automašīnu rūpnīcas komandas sastāvā. Mārtiņš Sesks ir pirmais pilots, kurš saņēmis “WRC Promoter GMBH” un “M-Sport Ford” atbalstu līdzdalībai jauno talantu programmā, kas veicina pāreju no Rally 2 uz Rally 1 jeb augstāko līmeni WRC.

Seska ekipāža WRC debijā izcīna 5. vietu

Latvijas rallija pilots Mārtiņš Sesks ar stūrmani Renāru Franci savā debijā pasaules rallija čempionātā (WRC), septītajā čempionāta posmā Polijā ieņēma ...

gallery icon
25

Sacensībās Polijā latviešu duets mērojās spēkiem ar pasaules rallija elites pilotiem, kuri trasē devās ar 120 zirgspēkus jaudīgākām hibrīda piedziņas automašīnām, bet jūlijā gaidāmajā WRC posmā Latvijā arī paši varēs baudīt hibrīda dzinēja pilno jaudu. 

Latvijas rallija pilots Mārtiņš Sesks ar stūrmani Renāru Franci Polijā demonstrēja aizrautīgu sniegumu un visas četras sacensību dienas sagādāja daudz patīkamu mirkļu kā komandai, tā līdzjutējiem. WRC tiešraides komentētāji Sesku uzteica par aizrautību un neviltotām emocijām, īpaši pēc sacensību otrā ātrumposma, kurā liepājniekiem izdevās izcīnīt otro vietu. Šī ātrumposma finiša intervija jau kļuvusi par interneta sensāciju un raksturos Seska patiesās emocijas visu viņa karjeru.    

Sportisti sacensības sāka uz augstas nots, izcīnot otro vietu piektdienas ievadā. Pēc pirmajiem četriem posmiem Sesks / Francis tikai par 7,4 sekundēm atpalika no norvēģu braucēja Mikelsena (“Hyndai i20 N Rally1 Hybrid”) un, izmantojot izdevīgu starta pozīciju cīņā ar sacensību līderiem,  piektdienu noslēdza kopvērtējuma piektajā vietā. Sestdien, par spīti atliktiem un atceltiem ātrumposmiem, sportisti spēja saglabāt fokusu un noturēt piekto kopvērtējuma pozīciju.

Trešās sacensību dienas izskaņā latviešiem izdevās 0.1 sekundi aiz sevis noturēt WRC sezonas līderi Tjerī Noivilu (“Hyndai i20 N Rally1 Hybrid”), liedzot viņam cerētos divus punktus. Seska / Franča sniegums sirsnīgi tika uzņemts ne tikai “M-Sport Ford”, bet arī “Toyota” nometnē. Un tam bija labs iemesls. “Toyota” komandas vadītājs Jari-Matti Latvala ne tikai personiski, bet arī vairākiem medijiem uzteica Seska sniegumu: “Mēs jutām līdzi Seskam un svinējām. Tie bija divi svarīgi punkti mums! Iepriekš domāju, ka bez hibrīda starpība būs lielāka”.

Sesks / Francis  svētdien veica četrus ātrumposmus un finišēja piektie, uzrādot konkurētspējīgu sniegumu un nopelnot deviņus punktus. Noturēties priekšā Noivila ekipāžai Seskam ar Franci neizdevās, taču, kā atzina pilots, tas arī nebija viņu uzdevums, jo galvenais debijas sacensībās bija gūt iespējami daudz pieredzes pirms starta ar hibrīdpiedziņas “Rally1” tehniku pirmajā pašmāju WRC posmā “Tet Rally Latvia”.    

“Negaidīju, ka būsim piektie. Šķiet to negaidīja neviens. Bet es izbaudīju katru sekundi un aktīvo mācīšanos. Šī bija patiesi neatkārtojama nedēļas nogale. Katra pirmā reize jau ir īpaša un par šo iespēju esmu no sirds pateicīgs “M-Sport Ford”, “WRC Promoter GMBH”, “Tet Rally Latvia” un mūsu atbalstītājiem,” sacīja Mārtiņš Sesks.

“M-Sport Ford” komandas vadītājs Ričards Mileners Seska debiju nodēvēja par vienu no spēcīgākajām nesenā “Rally1” vēsturē: “Mani sajūsmināja Mārtiņa cīņa ar tāda kaluma pilotiem kā Tjerī  Noivilu, tas bija iespaidīgi, ņemot vērā, ka viņam pirms sacensībām bija tikai viena treniņu diena jaunajā automašīnā. Viņš, protams, ir iepazinis šejienes ceļus un izaudzis uz līdzīga ceļa seguma, taču parādīt šādu sniegumu, saglabājot mieru un profesionalitāti, ir apbrīnojami. Esmu drošs, ka Polijas posmā Mārtiņš iemantoja daudz jaunu fanu, taču mums visiem jāsaprot, ka nedrīkstam uz viņa pleciem uzkraut pārāk lielas gaidas. WRC ir grūta disciplīna, to atkārtot nav viegli.  Taču šis rezultāts nešaubīgi ir izcils sasniegums, kuru pilnā mērā varam svinēt vēl pāris nedēļas līdz “Tet Rally Latvia””.     

No 5. līdz 7. jūlijam liepājnieki startēs ceturtajā ERC posmā "Rally Estonia", bet 14. jūnijā aizvadīs treniņbraucienus ar hibrīpiedziņas “Rally1” automašīnu, lai 18. līdz 21. jūlijā mērotos spēkiem ar pasaules elites rallija braucējiem “Tet Rally Latvia”.