Citi sporta veidi
2024. gada 3. janvāris, 12:39

VIDEO: poļu šahists atsakās paspiest roku "Z" patriotam Hismatuļinam

Jauns.lv

Polijas šahists Jans Kžištofs Duda atteicās paspiest roku Krievijas šahistam Denisam Hismatuļinam, kurš atbalsta iebrukumu Ukrainā.

Tas notika Uzbekistānas pilsētā Samarkandā notikušajā pasaules ātrā šaha čempionātā.

Šaha čempionātos ierasts, ka pirms katras partijas šahisti sarokojas, kas ir kļuvusi par tradīciju, cieņas izrādīšanu un godīgas spēles principu

foto: Ekrānuzņēmums
Polijas šahists Jans Kžištofs Duda atsakās no rokas paspiešanas.

Deniss Hasmituļins ir aktīvs Krievijas diktatora Vladimira Putina atbalstītājs. Šahists ne vienu reizi vien ir devies uz okupētajām Ukrainas teritorijām, kur fotografējies kopā ar iebrucējiem. Tas gan netraucē viņam piedalīties šaha sacensībās.

Pretēji Hismatuļina uzskatiem, Jans Kžištofs Duda ir aktīvs Ukrainas atbalstītājs, veicinot šīs valsts jauno šahistu attīstību.

Zināms, ka 104 Krievijas šahisti 2023. gadā mainījuši Krievijas "sporta pilsonību".

Karš Ukrainā, kuru 2022. gada 24. februārī atklāja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, padarīja neiespējamus startus Krievijas sportistiem starptautiskajās sacensībās.

Tomēr vismaz 204 no viņiem pēdējā gada laikā ir izdevies mainīt pilsonību. Lielākā daļa sportistu, kas tagad spēlē zem citu valstu karoga, ir šahisti – 141 cilvēks. Viņu vidū ir arī viena no veiksmīgākajām sportistēm Krievijas šaha vēsturē – Aleksandra Kosteņuka. Viņa ir 12. pasaules čempione šahā starp sievietēm, divkārtēja Krievijas čempione, Eiropas čempione, trīskārtēja Pasaules šaha olimpiāžu uzvarētāja valstsvienības sastāvā. Tagad Kosteņuka spēlē Šveices izlasē.