foto: Sergio Mazza/LaPresse/Shutterstock/ Vida Press
Gražulis rezultatīvākais ULEB Eirokausa panākumā; Banki laimīga izglābšanās
Andrejs Gražulis aizvadījis vienu no labākajām spēlēm šosezon.
Basketbols
2023. gada 20. decembris, 00:55

Gražulis rezultatīvākais ULEB Eirokausa panākumā; Banki laimīga izglābšanās

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Andrejs Gražulis otrdien ULEB Eirokausa spēlē izcēlās ar 23 punktiem, aizvadot savu rezultatīvāko maču turnīrā, un palīdzēja Trento "Aquila" tikt pie pārliecinošas uzvaras.

Trento komanda izbraukumā ar rezultātu 98:76 (27:31, 24:13, 28:15, 19:17) pārspēja "Gran Canaria".

Gražulis laukumā pavadīja 22 minūtes un 54 sekundes, kuru laikā realizēja septiņus divu punktu metienus un trīs no četriem tālmetieniem, metot garām grozam tikai vienu reizi. Viņš aizvadīja savu rezultatīvāko spēli ULEB Eirokausā līdz šim.

Latvijas basketbolists arī izcīnīja piecas atlēkušās bumbas, vienu reizi rezultatīvi piespēlēja, pieļāva divas kļūdas, bloķēja vienu pretinieku metienu, nopelnīja trīs piezīmes izprovocēja divus pretinieku sodus un sakrāja efektivitātes koeficientu 26.

Vēl 17 punktus Trento komandas labā guva Kamars Boldvins, kamēr mājiniekus no zaudējuma neglāba Nikolasa Brusino 17 gūtie punkti.

Tikmēr Saloniku "Aris", Robertam Blumbergam gūstot 12 punktus, viesos ar rezultātu 95:85 (24:21, 22:20, 20:18, 29:26) uzvarēja Ankaras "Turk Telekom" vienību, bet Mareka Mejera pārstāvētā Klužas-Napokas "U-Banca Transilvania" mājās ar rezultātu 89:98 (17:37, 18:18, 30:23, 24:20) piekāpās Francijas komandai "Bourg-en-Bresse".

Blumbergs bija laukumā 23 minūtes un 52 sekundes, kuru laikā realizēja trīs divu punktu metienus, vienu tālmetienu un trīs soda metienus, ne reizi nemetot garām grozam. Viņa kontā arī divas atlēkušās bumbas, divas rezultatīvas piespēles, trīs pārtvertas piespēles, viena kļūda, viena piezīme, trīs izprovocēti sodi, noslēdzot maču ar efektivitātes koeficientu 20.

Saloniku vienībā Vasilis Toliopuloss ar 20 punktiem un deviņām rezultatīvām piespēlēm bija rezultatīvākais, bet 19 punktus pievienoja Diamandis Slaftsakis. Mājinieku labā 30 punktus guva Tairons Voliss.

Savukārt Mejeris 24 minūtēs un 27 sekundēs raidīja grozā trīs divu punktu metienus un trīs no pieciem soda metieniem, kā arī izcīnīja piecas atlēkušās bumbas, trīs reizes rezultatīvi piespēlēja, nopelnīja divas piezīmes, izprovocēja trīs sodus un iekrāja efektivitātes koeficientu 16.

Mājinieku rindās rezultatīvākais ar 20 punktiem bija Deniss Sīlijs, kamēr viesu panākumu ar 28 punktiem sekmēja Aizija Maiks.

B grupā "U-Banca Transilvania" ar astoņām uzvarām 12 spēlēs ieņem trešo vietu, "Aris" ar bilanci 5-7 atrodas piektajā vietā, kamēr Trento vienība ar tādu pašu bilanci ierindojas septītajā pozīcijā.

Šosezon ir mainīta izspēle Eirokausa izslēgšanas spēļu norisē. "Play-off" sasniegs katras apakšgrupas sešas labākās komandas, pirmās un otrās vietas ieguvējām uzreiz nodrošinot vietu ceturtdaļfinālā, bet pārējās vienības vispirms aizvadīs astotdaļfināla mačus. Astotdaļfināla un ceturtdaļfināla pāros tiks aizvadīta tikai viena spēle, bet pusfināla un fināla sērijas tiks aizvadītas līdz trim vienas komandas uzvarām.

Pagājušajā sezonā par Eirokausa ieguvēju kļuva Spānijas komanda "Gran Canaria", kas finansiālu apsvērumu dēļ izvēlējās nespēlēt Eirolīgā.

Tikmēr Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenā trenera Lukas Banki vadītā Boloņas "Virtus" ULEB Eirolīgas 15. kārtas spēlē izcīnīja uzvaru un turnīra tabulā pakāpās uz otro pozīciju.

Boloņas vienība savā laukumā ar rezultātu 69:67 (17:19, 11:21, 19:15, 22:12) pārspēja Pirejas "Olympiakos", tiekot Eirolīgā pie trešās uzvaras pēc kārtas.

Divas ar pusi minūtes līdz spēles beigām rezultāts bija neizšķirts 67:67, un, teju divas minūtes komandām aizvadot bez gūtiem punktiem, 41 sekundi pirms finālsvilpes divus punktus mājinieku labā guva Deniels Hekets. Atlikušajā spēles laikā "Virtus" basketbolisti pretiniekiem vairs neļāva tikt pie punktiem. "Virtus" vadībā izvirzījās vien pašās mača beigās un spēja izcīnīt uzvaru.

Mājinieku panākumu sekmēja Aizija Kordinjē un Marko Belinelli, kuri izcēlās ar attiecīgi 13 un 12 punktiem, kamēr vēl desmit punktus pievienoja Ognjens Dobričs.

Pirejas vienībā rezultatīvākais ar 13 punktiem bija Janulis Larencakis, bet vēl 12 punktus guva Mustafa Fals.

"Virtus" ar 11 uzvarām 15 spēlēs turnīra tabulā ieņem otro vietu, kamēr "Olympiakos" ar bilanci 7-8 ierindojas 12. pozīcijā 18 komandu konkurencē.

ULEB Eirolīgā 18 komandas aizvada divu apļu turnīru, labākajām sešām iekļūstot izslēgšanas turnīrā, bet septītās līdz desmitās vietas ieguvējas cīnīsies "play-in" kārtā. Finālčetrinieka turnīrs šosezon norisināsies Berlīnē.

Iepriekšējā sezonā 11.reizi par Eiropas prestižākā klubu turnīra uzvarētājiem kļuva Madrides "Real" basketbolisti, kuri finālspēlē Kauņā ar rezultātu 79:78 uzvarēja Pirejas "Olympiakos".