Krievijas skrējējām atņem Londonas olimpisko medaļu stafetē
Vaininiece Antoņina Krivošapka, kuras dēļ Krievijas kvartets palicis bez Londonas olimpiskā sudraba.
Citi sporta veidi
2017. gada 1. februāris, 17:13

Krievijas skrējējām atņem Londonas olimpisko medaļu stafetē

Jauns.lv

Krievijas dāmu 4x400 metru stafetes kvartetam vieglatlētikā atņemtas 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnītās sudraba medaļas, jo šīs komandas dalībniece Antoņina Krivošapka pieķerta dopinga lietošanā.

Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK), atkārtoti pārbaudot 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs nodotās dopinga analīzes, Krivošapkas provē konstatēta aizliegtā viela turinabols.

Krievijas kvartetā finālā startēja arī Jūlija Guščina, Tatjana Firova un Natālija Antjuha, bet priekšsacīkstēs piedalījās arī Anastasija Kapačinska un Natālija Nazarova, kurām arī būs jāšķiras no savām sudraba medaļām.

Londonas olimpiskajās spēlēs 4x400 metru stafetē dāmām triumfēja amerikānietes, savukārt pēc Krievijas diskvalifikācijas sudraba medaļas pienākas Jamaikas sportistēm, bet bronzas godalgas iegūs Ukrainas skrējējas.

Tāpat pozitīva dopinga analīze bijusi Krievijas diska metējai Verai Gaņejevai, kura Londonā palika 23.vietā. Aizliegto vielu lietošanā pieķerts arī Turcijas bokseris Adems Kiličdži, kurš Londonas olimpiskajās spēlēs palika piektais svarā līdz 69 kilogramiem.

LETA jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā SOK paziņoja, ka atņem Jamaikas 4x100 metru sprinta kvartetam 2008.gada olimpiskajās spēlēs Pekinā izcīnīto olimpisko čempionu titulu, līdz ar to planētas "ātrākais vīrs" Useins Bolts zaudējis vienu no savām deviņām olimpisko spēļu zelta medaļām.

Titulu jamaikiešiem atņēma, jo viens no kvarteta dalībniekiem Nesta Kārters tika pieķerts dopinga lietošanā. Pozitīva prove viņam tika konstatēta arī veicot atkārtotas Pekinas olimpiskajās spēlēs nodoto analīžu pārbaudes.


Pekinā 4x100 metru distancē Jamaikas kvartetā bez Bolta un Kārtera startēja arī Maikls Fraters un Asafa Pauels, bet priekšskrējienā piedalījās arī Dvaits Tomass.

Zīmīgi, ka finālā jamaikieši uzstādīja tobrīd jaunu pasaules rekordu (37,10 sekundes), taču 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs viņi bija vēl ātrāki, finišējot pēc 36,84 sekundēm. Londonā par olimpiskajiem čempioniem kļuva Bolts, Kārters, Fraters un Johans Bleiks.

Līdz ar Jamaikas sprinteru diskvalifikāciju par 2008.gada olimpiskajiem čempioniem kļuvuši Trinidadas un Tobago sprinteri, sudraba medaļas pienākas Japānas kvartetam, bet bronzas medaļas iegūs Brazīlijas kvartets.

Bolts trīs olimpiskajās spēlēs pēc kārtas uzvarēja 100, 200 un 4x100 metru distancēs, tiekot pie deviņām zelta medaļām, taču tagad viņam viens tituls ir zudis. Visās šajās distancēs Bolts ir arī pasaules rekordists.

Tāpat SOK pirms nedēļas ziņoja, ka atņem divas sudraba medaļas Krievijas vieglatlētei Tatjanai Ļebedevai, kura Pekinā bija otrā tāllēkšanā un trīssoļlēkšanā.

LETA/Foto: Sputnik/Scanpix/LETA