foto: Shutterstock
Meiteņu basketbola komanda atsakās spēlēt pret transseksuāli
Attēlam tikai ilustratīva nozīme.
Basketbols
2023. gada 2. marts, 17:16

Meiteņu basketbola komanda atsakās spēlēt pret transseksuāli

Jauns.lv

Vermontas vidusskolas meiteņu basketbola komanda atteikusies spēlēt pret komandu, kuras sastāvā bija pieteikts transeksuāls spēlētājs, vēsta CNN.

Midvermontas Kristīgās skolas (MVCS) komandai 21. februārī bija jāspēlē pret Longtreilas komandu, taču MVCS direktore Vikija Foga paziņoja, ka viņas skolas basketbolistes laukumā neizies, jo pretinieču rindās ir  transseksuāla spēlētāja.

"Mēs izstājāmies no turnīra, jo uzskatām, ka spēlēšana pret pretinieku, kurā ir bioloģisks vīrietis, apdraud spēles godīgumu un mūsu spēlētāju drošību," teikts Fogas paziņojumā. "Ļaujot bioloģiskiem vīriešiem piedalīties sieviešu sporta spēlēs, tiek radīts slikts precedents sieviešu sporta nākotnei kopumā."

Vermontas Direktoru asociācijas (VPA) nostādnēs par dzimuma identitāti, teikts, ka skolēni var piedalīties sporta aktivitātēs "veidā, kas atbilst viņu dzimuma identitātei", ko Vermontas Izglītības aģentūra informējusi skolas saistībā ar transseksuāliem un dzimumam neatbilstošiem skolēniem.

VPA savu nostāju apstiprināja arī sarunā ar CNN norādot, ka tā "atkārtoti pauž atbalstu katram skolēnam" pēc notikušā incidenta.

Longtreilas komanda iekļuva sacensību nākamajā kārtā, jo pretinieces uz spēli neieradās.  

Transseksuālu sportistu aizliegumi ASV sportā

Lai gan dzimums ir cieši saistīts ar cilvēka fizioloģiju, tomēr to nosaka arī iedzimta identitātes izjūta. Dzimšanas apliecībā norādītā dzimuma noteikšanas faktori var būt anatomija, ģenētika un hormoni, turklāt katrā no šīm kategorijām pastāv plašas dabiskas atšķirības.

Pēdējos gados aktualizējušās debates par transseksuālu sportistu, īpaši sieviešu un meiteņu, iekļaušanu sabiedrībā. Šī gada sākumā neliela demonstrantu grupa pulcējās pie ASV koledžu sporta asociācijas (NCAA) konvencijas Sanantonio, lai protestētu pret transseksuālu sportistu iekļaušanu sieviešu koledžu sporta veidos.

Vairākos republikāņu pārvaldītos štatos - tostarp Alabamā, Arkanzasā, Floridā, Aiovā, Misisipi, Montanā, Tenesī, Teksasā un Rietumvirdžīnijā - pēdējos gados ir aizliegts transseksuāliem jauniešiem piedalīties sporta sacensībās, izraisot LGBTQ aizstāvju dusmas, kuri apgalvo, ka konservatīvie rada problēmu tur, kur tās nav.

LGBTQ+ aizstāvji apgalvo, ka transseksuāli jaunieši ir maza un neaizsargāta grupa, kas lielākoties tiek pārprasta, tāpēc viņu eksistence ir piemērota uzbrukumiem.

Nacionālajā LGBTQ+ jauniešu garīgās veselības aptaujā, kas veikta 2019. gadā, konstatēts, ka vairāk nekā puse transseksuālu un nebināru jauniešu ir nopietni apsvēruši iespēju izdarīt pašnāvību, biedējošu statistiku apliecina arī 2021. gadā tapušais Viljamsa institūta pētījums, kurā norādīts, ka 30% transseksuālu jauniešu ir mēģinājuši izdarīt pašnāvību gada laikā pirms pētījuma veikšanas, vēsta CNN.