foto: unsplash.com
Lai tiktu uz olimpiskajām spēlēm, krievu jātnieks pārvēršas par palestīnieti
Ilustratīvs attēls
Citi sporta veidi
2023. gada 13. februāris, 18:05

Lai tiktu uz olimpiskajām spēlēm, krievu jātnieks pārvēršas par palestīnieti

Jauns.lv

Lai nākamgad varētu startēt Parīzes Olimpiskajās spēlēs, 61 gadu vecais Krievijas jāšanas sporta pārstāvis Vladimirs Tuganovs rīkojies radikāli — kļuvis par Palestīnas izlases sportistu.

“Viņam nav laika mierīgi gaidīt uz Krievijas sportistu atgriešanos starptautiskajās sacensībās, katrs gads ir dārgs. Viņa sportiskajā karjerā nav atlicis daudz gadu, tādēļ viņš grib jau tagad piedalīties sacensībās un mēģināt iziet atlasi uz savu trešo Olimpiādi,” aģentūrai TASS paziņoja Krievijas jāšanas sporta izlases treneris Vladimirs Beļeckis.

Viņš piebilda, ka Tuganovam lēmums par pāriešanu zem Palestīnas karoga nenāca viegli. “Viņš līdz pēdējam brīdim gaidīja, kad Krievijas pārstāvji atgriezīsies starptautiskajā arēnā. Tiklīdz Krievijas sportistus sāks pielaist, Vladimirs Petrovičs noteikti atgriezīsies.”

Krievijas izlasē Tuganovs piedalījās 2004. un 2012. gada olimpiskajās spēlēs. Rezultāti visnotaļ pieticīgi — attiecīgi 33. un 65. vieta, taču “galvenais nav uzvarēt, bet piedalīties”, kā saka sena gudrība.

Nesen Polijas sporta ministrs Kamils Bortničuks paziņoja, ka līdz 40 valstīm varētu boikotēt Parīzes Olimpiskās spēles, ja tajās piedalītos Krievijas un Baltkrievijas sportisti. Viņaprāt, ar šādu koalīciju būtu pietiekami, lai 2024. gada olimpisko spēļu rīkošanu padarītu bezjēdzīgu.

Bortničuka izteikumi parādījās pēc tam, kad Latvija, Lietuva, Igaunija un Polija kopīgi noraidīja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) plānu ļaut 2024. gada olimpiskajās spēlēs kā neitrāliem sportistiem piedalīties Krievijas un Baltkrievijas pārstāvjiem. Četru valstu sporta ministru paziņojumā tika uzsvērts, ka centieni atgriezt Krievijas un Baltkrievijas sportistus starptautiskajās sporta sacensībās pat zem neitralitātes statusa leģitimizē politiskos lēmumus un abu valstu propagandu, un nedrīkst pieļaut sporta jomas izmantošanu uzmanības novēršanai no Krievijas agresijas pret Ukrainu.

Kamēr SOK spriež par krievu dalību olimpiādē, Ukraina atvadās no talantīga sportista, kuru nogalināja okupanti

gallery icon

Savu noraidošo attieksmi pret Krievijas un Baltkrievijas sportistu pielaišanu pauda arī Zviedrijas, Dānijas, Norvēģijas, Somijas un Islandes Olimpiskās komitejas.

Ukraina jau piedraudējusi ar boikotu šādā gadījumā, uz ko SOK reaģējusi, ka tas tikai “sodīs sportistus”.