foto: Hollandse Hoogte/Shutterstock/ Vida Press
Aproču sāga Pasaules kausā: komandām izteiktie draudi nostrādā
Eiropas komandu futbolisti 2022.gada Pasaules kausa finālturnīrā nevalkās varavīksnes aproces
Futbols
2022. gada 21. novembris, 12:44

Aproču sāga Pasaules kausā: komandām izteiktie draudi nostrādā

Jauns.lv

Anglijas, Velsas, Beļģijas, Dānijas, Vācijas, Nīderlandes, Francijas un Šveices Futbola asociācijas izplatījušas kopīgu paziņojumu par varavīksnes krāsas "One Love" aprocēm, kuras atsevišķi futbolisti gribēja nēsāt, aizvadot Pasaules kausa mačus Katarā.

"One Love" aproces ir simbolisks atbalsts LGBTQ kopienai, kuras pārstāvji Katarā, kas tiek apsūdzēta dažādos cilvēktiesību pārkāpumos, saskaras ar smagu diskrimināciju. Homoseksualitāte šai Pasaules kausa rīkotājvalstī ir aizliegta.

"FIFA (Starptautiskā Futbola federāciju asociācija) ir ļoti skaidri paziņojusi, ka tā noteiks sportiskas sankcijas, ja mūsu kapteiņi laukumā nēsās aproces. Kā nacionālās federācijas mēs nevaram nostādīt savus spēlētājus tādā stāvoklī, tāpēc esam lūguši komandu kapteiņus nemēģināt valkāt aproces FIFA Pasaules kausa spēlēs," teikts valstu paziņojumā.

Zināms, ka vēlmi šādā veidā paust atbalstu LGBTQ kopienai iepriekš izteicis arī Anglijas futbola izlases kapteinis Harijs Keins, bet pastāv bažas, ka viņš par šādu rīcību spēles laikā varētu saņemt dzelteno kartīti. Divas šādas kartītes atsevišķos mačos nozīmētu diskvalifikāciju uz nākamo spēli.

Neraugoties uz to, ka Keins paziņoja, ka tik un tā izies laukumā ar varavīksnes krāsas kapteiņa aproci, tā tomēr nenotika.

foto: REUTERS/SCANPIX
Harijs Keins tomēr laukumā nedevās ar varavīksnes krāsas kapteiņa aproci.

"Mēs bijām gatavi samaksāt naudas sodus, kas parasti tiktu piemēroti par noteikumu pārkāpumiem, un bijām stingri apņēmušies valkāt aproces. Tomēr mēs nevaram nostādīt savus spēlētājus situācijā, kad viņi varētu tikt nosūtīti uz rezervistu soliņa vai pat būt spiesti atstāt laukumu." 

Asociācijas kopīgajā paziņojumā norāda, ka ir ļoti sarūgtinātas par šo FIFA lēmumu, kas, viņuprāt, ir bezprecedenta gadījums. "Mēs septembrī informējām FIFA par savu vēlmi valkāt "One Love" aproces, lai aktīvi atbalstītu visas sabiedrības iekļaušanu futbolā, un nesaņēmām nekādu atbildi. Mūsu spēlētāji un treneri ir vīlušies – viņi ir spēcīgi iekļaujošā futbola atbalstītāji un izrādīs atbalstu citos veidos," teikts paziņojumā.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim ir norisinājies viens čempionāts, un to 2002. gadā kopīgi uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Katarā sākas lielais futbols: Pasaules kausa atklāšanas ceremonija

Katarā sācies 2022.gada nozīmīgākais sporta notikums - 22.Pasaules kauss futbolā.

gallery icon

Šis ir arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī, nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā.

Visas 32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm. Katras grupas divas labākās izlases iekļūs astotdaļfinālā un turpinās cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Katara. Ikdienas ainiņas

gallery icon