Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Lielbritānijas ārlietu ministra skandalozais aicinājums futbola faniem raisa neizpratni
foto: REUTERS/SCANPIX
Leiboristi Kleverlija izteikumus nosauca par "šokējošiem".
Futbols

Lielbritānijas ārlietu ministra skandalozais aicinājums futbola faniem raisa neizpratni

Jauns.lv

Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeimss Kleverlijs aicinājis LGBT kopienai piederošos futbola fanus, kuri apmeklēs Pasaules kausu Katarā, izrādīt "mazliet elastības un kompromisa".

Lielbritānijas ārlietu ministra skandalozais aicin...

Ministrs aicināja fanus, kuri plāno doties uz futbola sacensībām no Anglijas un Velsas, "respektēt sacensības uzņemošo valsti", kur attiecības starp viena dzimuma pārstāvjiem ir pretlikumīgas.

Pēc dažām stundām britu premjerministra oficiālais pārstāvis pauda, ka nevajadzētu gan uzskatīt, ka LGBT fani "kompromitēs to, kas viņi ir", ja viņi apmeklēs Pasaules kausu Katarā.

Leiboristi Kleverlija izteikumus nosauca par "šokējošiem".

Citā intervijā telekanālam "Sky News" ārlietu ministrs atkārtoja savu vēstījumu, atbildot uz jautājumu, kā Lielbritānijas valdība cenšas iestāties par LGBT vienlīdzību Katarā.

"Šī ir musulmaņu valsts, tām no mums ir ļoti atšķirīga kultūra. Manuprāt, ir svarīgi, lai, viesojoties valstī, mēs cienītu tās kultūru," sacīja ministrs.

Zināms, ka LGBT kopienas ir kritizējušas lēmumu rīkot Pasaules kausa izcīņu Katarā, valstī, kurā par homoseksualitāti var sodīt pat ar nāvi.

Gatavojoties Pasaules kausam, daži futbolisti ir ieņēmuši izaicinošu pozu, atbalstot LGBT kopienu. Angļu futbolists Harijs Keins ir paziņojis, ka plāno nēsāt savu "OneLove" varavīksnes krāsas kapteiņa apsēju spēļu laikā, pat ja to nav apstiprinājusi futbola globālā pārvaldes institūcija FIFA, kas organizē Pasaules kausu.

FIFA noteikumi nosaka, ka uz spēlētāja ekipējuma nedrīkst būt redzami politiski, reliģiski vai personiski saukļi, paziņojumi vai attēli.

Gan Anglija, gan Velsa ir kvalificējušās turnīram, kas nozīmē, ka katra Katarā aizvadīs trīs grupas spēles, kā arī izslēgšanas spēles, ja tiks tālāk.

Daži britu politiķi, tostarp leiboristu līderis Kīrs Stārmers, paziņojuši, ka neapmeklēs turnīru Katarā tieši šīs valsts vājo cilvēktiesību dēļ.

Savukārt ārlietu ministrs Kleverlijs sacīja, ka apmeklēs Pasaules kausu, piebilstot, ka Apvienotajai Karalistei ir "neticami svarīgi partneri Tuvajos Austrumos".

Zināms, ka Kataras amatpersonas otrdien aizturējušas Lielbritānijas pilsoni Pīteru Tačelu, kurš Dohā protestēja, iestājoties par LGBT tiesībām. Tačels sacīja, ka varas iestādes viņu pratinājušas pēc šī viena cilvēka protesta, kas, domājams, bijis pirmais LGBT tiesību protests, kas jebkad šai valstī noticis.

Tačels pauda viedokli, ka Lielbritānijas ārlietu ministram nevajadzētu apmeklēt Pasaules kausu, tā vietā "izceļot valsts režīma īstenotos pārkāpumus". Plānojot piedalīties pasākumā, Kleverlijs "sadarbosies ar homofobisku, seksistisku un rasistisku režīmu", viņš sacīja.

Pasaules kausa finālturnīrs Katarā norisināsies no 20.novembra līdz 18.decembrim.