foto: EPA/Scanpix
Beļģijas un Gruzijas basketbolisti Tbilisi apakšgrupā uzvar favorītus
A apakšgrupas spēlē Tbilisi Beļģija ar rezultātu 83:73 (15:11, 17:22, 25:21, 26:19) pārspēja vienu no Eiropas vadošajām izlasēm Spāniju.
Basketbols
2022. gada 4. septembris, 19:50

Beļģijas un Gruzijas basketbolisti Tbilisi apakšgrupā uzvar favorītus

Jauns.lv/LETA

Beļģijas un Gruzijas vīriešu basketbola izlases svētdien izcīnīja negaidītas uzvaras Eiropas čempionāta finālturnīra mačos.

A apakšgrupas spēlē Tbilisi Beļģija ar rezultātu 83:73 (15:11, 17:22, 25:21, 26:19) pārspēja vienu no Eiropas vadošajām izlasēm Spāniju.

Beļģijas izlasē 20 punktus guva Emanuēls Lekomte un 14 pievienoja Pjērs Antuāns Žilē, abiem izcīnot pa piecām atlēkušajām bumbām. Vēl 11 punkti bija Retinam Obasohanam, bet desmit punktus guva un deviņas bumbas zem groziem izcīnīja Izmaels Bako.

Spānijas valstsvienībā 18 punktus guva Villijs Ernangomess, 11 punkti bija viņa brālim Huančo Ernangomesam, bet 11 punktus guva un astoņas rezultatīvas piespēles atdeva Lorenso Brauns.

Vēlāk šajā apakšgrupā mājiniece Gruzija emocionālā duelī otrajā papildlaikā ar rezultātu 88:83 (19:25, 17:8, 17:16, 15:19, 7:7, 13:8) uzvarēja Turciju.

Turkiem izredzes atspēlēties dzisa 21 sekundi pirms otrā pagarinājuma beigām, kad Džedi Osmans saņēma nesportisku piezīmi. Pēc šīs epizodes mačs noslēdzās Turcijas izlases galvenajam trenerim Erginam Atamanam, kurš emocionāli reaģēja uz tiesnešu lēmumiem. Ceturtajā ceturtdaļā par savstarpēju konfliktu no spēles tika izraidīti arī Furkans Korkmazs un Duda Sanadze.

Viens no trīs mača tiesnešiem bija Latvijas pārstāvis Gatis Saliņš.

Gruzijas izlasē ar 20 punktiem un 12 atlēkušajām bumbām izcēlās Aleksandrs Mamukelašvili, 17 punkti bija Tedusam Makfedenam, pa 15 guva Giorgi Šermadini un Rati Andronikašvili, bet Sanadze pirms izraidīšanas paguva gūt 13 punktus un izcīnīt astoņas bumbas zem groziem.

Turkiem 21 punkts un deviņas atlēkušās bumbas bija Alperenam Šenginam, 15+9 šajos rādītājos iekrāja Sertačs Šanli, bet ar deviņiem punktiem, astoņām bumbām zem groziem un septiņām rezultatīvām piespēlēm atzīmējās Šeins Larkins.

Pirms tam A apakšgrupā Melnkalne ar rezultātu 91:81 (21:21, 24:25, 22:12, 24:23) uzveica Bulgāriju.

A apakšgrupā divi panākumi trīs mačos ir Spānijai, Melnkalnei, Turcijai un Beļģijai, vienu uzvaru guvusi Gruzija, bet visās trīs cīņās zaudējusi Bulgārija.

Pēc apļa cīņām katras grupas četras labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēlēs, kuras sākot ar 10.septembri norisināsies Berlīnē. Astotdaļfinālā savā starpā tiksies A un B grupu komandas, kā arī C un D grupu labākās vienības.

Šī ir ceturtā reize, kad Eiropas čempionāta finālturnīra vīriešiem priekšsacīkšu spēles tiek aizvadītas četrās dažādās valstīs.

2017.gadā par Eiropas čempioniem basketbolā kļuva Slovēnijas izlases spēlētāji, par čempioniem kļūstot pirmo reizi. Slovēnija, kura ceturtdaļfinālā uzvarēja Latviju, finālā pieveica Serbiju. Cīņā par trešo vietu Spānija apspēlēja Krieviju.

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalījusies 14 reizes, taču šoreiz finālturnīram kvalificēties neizdevās, H grupā paliekot pēdējā vietā aiz Bosnijas un Hercegovinas, Grieķijas un Bulgārijas.

Eiropas čempionāts notiek no 1. līdz 18.septembrim.

Nākamais Eiropas čempionāts norisināsies pēc trim gadiem, vienu no apakšgrupām un izslēgšanas turnīru uzņemot Rīgai.

Šim finālturnīram bija jānotiek 2021.gadā, taču tā kā Covid-19 pandēmijas dēļ par gadu tika pārceltas Tokijas olimpiskās spēles, gadu vēlāk pulcējas arī kontinenta spēcīgākie basketbolisti.