foto: roger tillberg / Alamy/ Vida Press
Zviedru hokeja leģendai atklāta neārstējama slimība
Leģendārais zviedru hokejists Bērje Salmings.
Sporta zvaigznes
2022. gada 10. augusts, 18:05

Zviedru hokeja leģendai atklāta neārstējama slimība

Jauns.lv

Leģendārais zviedru hokejists Bērje Salmings 71 gada vecumā paziņojis, ka viņam diagnoscēta neārstējamā amiotrofā laterālā skleroze jeb ALS, kas vēl tiek saukta arī par Lū Gēriga slimību.

“Pazīmes, kas norādīja, ka manā ķermenī kaut kas nav kārtībā, izrādījās ALS slimība, kas pazīstama arī kā Lū Gēriga slimība. Vienā mirklī viss mainījās. Es nezinu, kādas būs turpmākās dienas, bet saprotu, ka būs izaicinājumi, kas ir lielāki par jebko, ar ko esmu saskāries savā dzīvē. Apzinos, ka zāles pret šo slimību nav pieejamas, taču visā pasaulē notiek daudzi izmēģinājumi, un kādu dienu tā tiks izārstēta. Tikmēr ir pieejamas ārstēšanas metodes, lai palēninātu slimības progresu, un mana ģimene un es paliksim pozitīvi. Kopš sāku spēlēt hokeju kā mazs bērns Kirunā, savas karjeras laikā esmu atdevis visu. Un es turpināšu to darīt. Man apkārt ir mana mīlošā ģimene un labākā iespējamā medicīniskā aprūpe,” savā paziņojumā paudis Salmings.

Amiotrofā laterālā skleroze (ALS) ir strauji progresējoša nervu sistēmas slimība, kas ietekmē smadzeņu un muguras smadzeņu nervu šūnas, izraisot muskuļu kontroles zudumu. Slimnieki pamazām zaudē spēju darboties un rūpēties par sevi. Statistika liecina, ka ar šo slimību var sadzīvot divus līdz desmit gadus, taču tikai aptuveni 20 procenti pacientu nodzīvo ilgāk par pieciem gadiem pēc ALS diagnoscēšanas.

Leģendārais zviedru aizsargs ir pirmais savas valsts hokejists, kuru 1998. gadā uzņēma NHL slavas zālē. Salmings karjeras laikā NHL aizvadīja 17 sezonas, 16 no tām pārstāvot Toronto “Maple Leafs” komandu. Savu karjeru pasaules spēcīgākajā līgā Salmings noslēdza 1990. gadā, kad pārstāvēja Detroitas “Red Wings”.

Salmings NHL čempionātā aizvadījis 1148 spēles, kurās guva 150  vārtus un atdeva 637 piespēles. 12 pavasari tika pavadīti Stenlija kausa izcīņā, kur 81 spēlē gūti 12 vārti un atdotas 37 rezultatīvas piespēles. Salmings trīs reizes piedalījās pasaules čempionātā un divas reizes Zviedrijas izlases sastāvā izcīnīja medaļas, 1972. gadā tiekot pie bronzas, bet gadu vēlāk pie sudraba.