Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Citi sporta veidi

Parīzes olimpisko spēļu programmā varētu parādīties spilvenu kaujas

Jauns.lv

Pēc Tokijas olimpiskajās spēlēs pieredzētajiem skandāliem saistībā ar vardarbīgu izturēšanos pret zirgiem viens no senākajiem olimpisko spēļu sporta veidiem modernā pieccīņa ir lielu pārmaiņu priekšā, kāpēc tie kalti visai radikāli plāni, lai noturētos olimpiskajā saimē.

Parīzes olimpisko spēļu programmā varētu parādītie...

Olimpiskās spēles aprakstošais izdevums “Inside The Games” vēsta, ka moderno olimpisko spēļu idejas aizsācēja Pjēra de Kubertēna izveidotais sporta ir pavisam tuvu, lai tiktu izslēgts no olimpiskajām spēlēm, turklāt jau 2024. gadā Parīzē. Sporta veids, kurā Latvija var lepoties ar Jeļenas Rubļevskas izcīnīto sudrabu un Denisa Čerkovska ceturto vietu 2004. gadā Atēnās, pēdējos gados jau krietni izmainīts televīzijas prasību dēļ.

Ja kādreiz sportisti katru dienu sacentās savā sporta veidā, tad pēdējos gados vispirms tiek aizvadītas paukošanas sacensības, bet pārējās disciplīnas iekļautas vienā garā sacensību dienā, ieskaitot skriešanas un lāzeršaušanas apvienoto disciplīnu. Savukārt tagad no olimpisko spēļu rīkotājiem pienāca teju ultimāts, ka visām sacensībām turklāt būtu jāiekļaujas vienā televīzijas pārraidē – aptuveni pusotrā divās stundās.

Starptautiskā modernās pieccīņas federācija (UIPM) sāka lauzīt galvu, kā to paveikt, turklāt neliekot sportistiem sākt gatavoties pavisam citos sporta veidos un iespējami ierobežojot inventāra pārvadāšanas izmaksas. Šī iemesla dēļ jāšanas sacensības līdz šim notika ar izlozētiem zirgiem, kas atradās turpat sacensību norises vietā, nevis katram ņemot līdzi savu.

Kā vēsta “Inside The Games”, UIPM cītīgi meklē sporta veidus, kas varētu papildināt modernās pieccīņas programmu, un atraduši vairākus visai pārsteidzošus variantus, ieskaitot spilvenu kaujas un dronu sacīkstes, šķēršļu sacensības ūdenī vai uz sauszemes. Pašlaik tiekot izskatīti arī tradicionālāki varianti piektajam sporta veidam kā riteņbraukšana (ar kalnu vai elektrisko velosipēdu), skrituļslidošana, barjerskriešana vai šķēršļu skrējiens.

Par dažiem variantiem – īpaši jau spilvenu kaujām – interneta lietotājiem radies jautājums, vai UIPM gadījumā necenšas jokot. Taisnības labad gan jāmin, ka ASV spilvenu kaujas ir nopietns sporta veids, kas reizēm tiek iekļauts jauktās cīņas mākslas (MMA) sacensībās, aizvadot trīs raundu dueļus.

foto: REUTERS/SCANPIX
Spilvenu kaujas jau tagad ASV ir pārcēlušas no guļamistabas uz ringu.
Spilvenu kaujas jau tagad ASV ir pārcēlušas no guļamistabas uz ringu.

“Inside The Games” ziņo, ka tiek izskatīts arī variants no programmas izslēgt paukošanu un radīt sava veida “triatlona hibrīdu”.

Jebkurā gadījuma UIPM lēmums jāpieņem jau tuvākajā laikā, lai olimpiskajā saimē saglabātu sporta veidu, kas tur bijis jau kopš 1912. gada Stokholmas spēlēm.