foto: imago images/Zink/Scanpix
Pandēmija saasinājusi spēļu sarunāšanas problēmu sportā
Futbols
2021. gada 25. oktobris, 18:24

Pandēmija saasinājusi spēļu sarunāšanas problēmu sportā

Jauns.lv / LETA

Pandēmija ir saasinājusi sporta sacensību rezultātu sarunāšanas problēmu, un šogad, iespējams, sasniegts rekordliels sarunāto sporta spēļu un sacensību rezultātu skaits.

Par to liecina vienas no pasaulē lielākajām sporta tehnoloģiju kompānijām dati. "Sportradar Integrity Services" nodrošina sporta integritātes risinājumus visā pasaulē un ir partneris vairāk nekā 100 sporta federācijām un līgām.

Kopš pandēmijas sākuma pērn aprīlī kompānija atklājusi jau vairāk nekā 1100 aizdomīgas sporta sacensības visā pasaulē.

Šā gada pirmajos deviņos mēnešos konstatēti vairāk nekā 650 no šiem gadījumiem.

"Sportradar Integrity Services" starptautiskās darbības vadītājs Toms Meiss ziņu aģentūrai AFP norādījis, ka kompānijas pārvaldībā esošās krāpniecības noteikšanas sistēmas uzrauga vairāk nekā 630 bukmeikeru kompāniju likmes visā pasaulē un pārbauda vairāk nekā 130 globālu bukmeikeru uzraudzības sistēmas.

Intervijā AFP Meiss atzina, ka pandēmija nav iemesls spēļu sarunāšanai, tomēr vispārējā situācija šajā jomā pasaulē kļūst sliktāka un pandēmija "piešķiļ papildu uguni".

Kā piemēru viņš minēja zemāku futbola līgu spēles, kurās pieaugusi iespējama spēļu sarunāšana, jo mazi klubi nespēj samaksāt saviem spēlētājiem un tie meklē papildu peļņas iespējas.

"Pandēmija ir šo problēmu krasi saasinājusi," Meiss pauda, atgādinot, ka trešo līgu klubos spēlē profesionāli vai daļēji profesionāli futbolisti, kuriem algas parastos apstākļos nav lielas, bet pandēmijas laikā klubi ar samaksu kavējas pat vairākus mēnešus, tādēļ likmju sarunātāji izmanto šo spēlētāju finansiālo ievainojamību.

Meiss, kurš pats agrāk strādājis bukmeikeru industrijā, norādījis, ka visvairāk rezultātu sarunāšana notiek futbolā, tenisā un basketbolā, jo šajos sporta veidos ir ļoti daudz spēļu. Īpaši aktīva spēļu sarunāšana esot Āzijā.

Viņš arī atzina, ka spēļu sarunātāju uzmanību piesaista ne tikai spēlētāji.

"Klubus pārņem izmisums un viņi sāk uzklausīt piedāvājumus no dīvainiem sponsoriem, spēļu sarunātājiem viņus uzrunājot tieši," klāstīja speciālists, piebilstot, ka Covid-19 finansiāli ir skāris ikvienu.

Klubi izmanto jauno sponsoru interesi, bet spēļu sarunātāji izmanto savu jauniegūto ietekmi klubos, piesaistot spēlētājus, ar kuriem jau iepriekš sadarbojušies, nelikumīgo shēmu skaidroja Meiss.

Kā vienu no problēmas iemesliem viņš minēja nesodāmības sajūtu sistēmā, jo pieķertie spēlētāji tiek diskvalificēti, bet parasti tas attiecas uz konkrētu valsti un citā valstī viņi var netraucēti turpināt karjeru.

Savukārt spēļu sarunāšanas organizatoriem parasti sods ir daži gadi nosacīti, kas viņus neattur no pārkāpumiem.