foto: AFP/Scanpix
Neilands Parīzes - Nicas daudzdienu velobrauciena piektajā etapā izcīna 18. vietu
Krists Neilands.
Citi sporta veidi
2021. gada 11. marts, 18:34

Neilands Parīzes - Nicas daudzdienu velobrauciena piektajā etapā izcīna 18. vietu

Jauns.lv / LETA

Latvijas riteņbraucējs Krists Neilands no "Israel Start-Up Nation" komandas ceturtdien pasaules tūrē iekļautajās Parīzes - Nicas daudzdienu velobrauciena piektās dienas sacensībās ierindojās 18. vietā.

Ceturtdien riteņbraucēji mēroja 200,2 kilometrus garu distanci ar vienu trešās kategorijas kāpumu.

Uzvaru lielās grupas sprinta finišā izcīnīja īrs Sems Benets ("Deceuninck - Quick Step"),

apsteidza francūzi Nasēru Buanī ("Arkea Samsic") un Paskālu Akermanu ("BORA - hansgrohe"), visiem finišējot pēc piecām stundām 16 minūtēm un vienas sekundes.

Neilands posmā, kurā braucēji bija noskaņoti miermīlīgi un brauca lēnām, ar tādu pašu laiku finišēja 18.vietā 151 riteņbraucēja konkurencē.

Kopvērtējumā līderis palika slovēnis Primožs Rogličs ("Jumbo-Visma"), kurš par 31 sekundi apsteidz tuvāko sekotāju no Vācijas Maksimiliānu Šahmanu ("Bora–Hansgrohe"), bet vēl sešas sekundes iepaliek amerikānis Brendons Maknaltijs (UAE). Neilands ieņem 22. vietu un līderim zaudē vienu minūti un 45 sekundes.

Sestajā posmā riteņbraucējus sagaida 202,4 kilometrus gara distance ar pieciem kategorizētiem kāpumiem, no kuriem viens ir pirmās kategorijas, bet pa diviem - otrās un trešās kategorijas kāpumi.

2020. gadā velobrauciena kopvērtējumā uzvarēja "Bora–Hansgrohe" braucējs vācietis Maksimiliāns Šahmans.

Neilands finišu nesasniedza, jo slimības dēļ bija spiests no sacensībām izstāties pēc piektā posma, tobrīd kopvērtējumā ieņemot 16.pozīciju.

79. Parīzes - Nicas velobrauciens finišēs 14. martā, taču ne Nicā, kā sākotnēji bija plānots, jo Piejūras Alpu departamentā atjaunoti nedēļas nogales Covid-19 ierobežojumi.

Tikmēr Latvijas riteņbraucēji Toms Skujiņš un Emīls Liepiņš no "Trek-Segafredo" komandas ceturtdien ieņēma 115. un 167. vietu UCI Pasaules tūrē iekļauto daudzdienu velosacensību "Tirreno-Adriatico" otrajā posmā.

Ceturtdien riteņbraucēji veica 202 kilometru garu distanci ar diviem kāpumiem - vienu 30 kilometrus pirms finiša, otru finišā.

Finiša spurtā uzvaras laurus plūca francūzis Žiljēns Alafilips ("Deceuninck - Quick Step"), kurš pārspēja nīderlandieti Matjē van der Pūlu ("Alpecin-Fenix") un pirmā posma uzvarētāju Vautu van Ārtu no Beļģijas ("Jumbo-Visma"). Pirmo reizi vēsturē šī trijotne aizņēma goda pjedestālu kādās no UCI sacensībām.

"Tā ir īpaša sajūta," pēc finiša teica Alafilips, kurš 2019.gadā uzvarēja divos "Tirreno-Adriatico" posmos. "Komanda šodien noticēja maniem spēkiem un esmu gandarīts, ka varēju viņus atalgot. Īsti nezināju, kas notiek aiz manis, bet priekšā ieraugot Žuāu Almeidu [Alafilipa komandas biedru], zināju, ka varu uzvarēt."

Ar vietu uzreiz aiz goda pjedestāla samierinājās "Tour de France" čempions Tadejs Pogačars no Slovēnijas ("UAE-Team Emirates").

Vadošā grupa finišēja pēc piecām stundām vienas minūtes un 32 sekundēm. Skujiņš bija grupā, kas zaudēja 11 minūtes un 15 sekundes, kas deva 115. vietu, bet Liepiņš atpalika 17 minūtes un 54 sekundes, finišēdams 167.pozīcijā. No latviešu komandas biedriem ātrākais bija itālis Džulio Čikone, kurš izcīnīja desmito vietu.

Kopvērtējumā līdera godu saglabā van Ārts, kurš par četrām sekundēm apsteidz Alafilipu, bet divtik vairāk zaudē van der Pūls.

Skujiņam 11 minūšu un 29 sekunžu deficīts dod 118. vietu, bet Liepiņš atpaliek 18 minūtes un astoņas sekundes, ierindodamies 169. pozīcijā.

"Tirreno-Adriatico" sacensībās paredzēti septiņi etapi, no kuriem pēdējais būs individuālais brauciens.