Basketbols
2021. gada 4. marts, 09:45

Labs psihologs ar skaļu vārdu – kādu treneri Cipruss meklē Latvijas basketbola izlasei?

Māris Siliņš

Jauns.lv

Treneri ar skaļu vārdu, kurš spētu motivēt visus mūsu spēlētājus neatkarīgi no līmeņa – tādu Latvijas valstsvienības nākamo vadītāju Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss cer izlobīt starp vairākiem uzrunātajiem kandidātiem.

LBS valde ir izsniegusi ģenerālsekretāram Kasparam Ciprusam pilnvaras uzrunāt iespējamos Latvijas vīriešu izlases galvenā trenera kandidātus un pēdējās nedēļas laikā notikušas vairākas sarunas ar iespējamajiem “preciniekiem”. Baumu līmenī tiek saukti dažādi uzvārdi, tikmer LBS puse priekškaru nevēlas pavērt. Pa kādai kandidatūrai izskan baumu līmenī. Piemēram, Polijā latviešu Rolanda Freimaņa un Jāņa Bērziņa pārstāvēto Zelona Guras komandu trenējošais horvāts Žans Tabaks vai turks Ertugruls Erdogans. Šīs kandidatūras netiek noliegtas, tomēr Ciprusa blociņā ir vēl vairākas.

“Ja vēlamies Latvijas izlasei piesaistīt augsta līmeņa treneri, tad kandidātu loks nav nemaz tik plašs. Mēs nevaram skatīties uz Eirolīgas treneriem un, izskatās, ka arī Spānijas līgā strādājošajiem treneriem ierasties uz izlašu logiem sezonas laikā būtu problemātiski. Tāpat jāskatās uz mūsu finansiālajām iespējām. Tie ir argumenti, kas saīsina iespējamo kandidātu loku,” Kaspars Cipruss sarunā ar Jauns.lv norāda uz trīs apstākļiem, kuru dēļ vēlamais kandidātu saraksts ir garāks par reāli pieejamo sarakstu.

- Kandidātu izvēle un uzrunāšana pašlaik ir tava iniciatīva?

- Palīdz apkārtējie, ir ieteikumi no treneru komisijas puses, ir paša pieredze un informācija par vairākiem treneriem. Ir daži uzrunāšanas vērti kandidāti, kurus nemaz nebiju iedomājies, Piemēram, vairāki Spānijas līgā strādājoši treneri, taču tur ir jau pieminētā problēma, ka viņu klubi diez vai piekritīs amatu apvienošanai. Idejiski gala lēmums par galveno treneri tik un tā būs jāpieņem LBS valdei, bet pirms tam kandidātus izvērtēs treneru komisija. Es nevienu dienu pats neesmu strādājis par treneri un šādā ziņā man kompetence nebūs tik liela.

- Vai pašlaik vari iezīmēt, cik liels ir kandidātu loks?

- Uzrunāto skaitu pagaidām nevēlos atklāt. No tiem treneriem, ar ko līdz šim bijušas pārrunas, apmēram ceturtdaļu uzrunājām mēs, pārējie interesi izrādījuši paši vai ar aģentu starpniecību. Interese ir, bet atkārtošos - dažādu faktoru dēļ kandidātu loks ir ierobežots.

- Par kādiem darba nosacījumiem esi pilnvarots runāt?

- Augsta līmeņa speciālistus interesē ilgtermiņa iespēja, daudziem ir mērķis noļūt Pasaules kausa izcīņā. Pašlaik tas arī ir mūsu plānotais sadarbības termiņš. Klubu basketbolā tas izskatītos kā 1+1+1 līgums līdz Pasaules kausa finālturnīram ar iespēju līgumu pārskatīt pēc katra kvalifikācijas turnīra posma. Tas būtu optimāls variants ar iekļaušanos mūsu finansiālajās iespējās un motivējošs arī trenerim. Pašreizējā situācijā divarpus gadi jau ir kā ilgtermiņa projekts. Par nākamo Eiropas čempionātu vēl nedomājam, par to varētu sākt runāt pēc gada.

- Kas ir tās lietas un arī nauda, ko vari likt galdā sarunās ar nākamo izlases treneri?

- Iespēju strādāt ar mūsu labākajiem spēlētājiem un apliecināt savas ambīcijas starptautiskajā mērogā. Nav daudz izlašu ar tāda līmeņa spēlētājiem, kādu, cerams, varēsim sapulcēt jau augustā. Kādam mūsu algas piedāvājums var šķist zems, kādam liels. Lai nebūtu spekulāciju, arī šos skaitļus pagaidām paturēšu noslēpumā. Būs vairāk nekā izlases galvenā trenera pozīcijai tērējām iepriekš, tomēr nav tā, ka šī summā būtu jāreizina vairākas reizes. Piedāvāsim tik, cik reāli varam atļauties.

- Droši vien no jaunā trenera vajadzētu prasīt vēl kādu pievienoto vērtību?

- Tas atkal ir jautājums par finansēm – ko viņi gribēs pretī? Būtu lieliski, ja jaunais treneris varētu vadīt seminārus un treneru klīnikas, dot kādas vadlīnijas jaunatnas basketbola attīstībai. Labs piemērs nav tālu jāmeklē, tepat blakus hokejā ir Bobs Hārtlijs. Starp uzrunātajiem speciālistiem vairākiem ir veiksmīga pieredze jaunatnes basketbolā, uzklausīsim viņu redzējumu par visu Latvijas basketbolu. Tomēr primārais ir izlases sportiskais rezultāts.

- Kādu redzi savu ideālo Latvijas izlases treneri?

- Treneris ar skaļu vārdu, kurš spētu motivēt visus mūsu spēlētājus neatkarīgi no līmeņa, kādā tie spēlē savos klubos. Kvalifikācijas turnīru sistēma tuvākajā laikā nemainīsies un tas nozīmē, ka šajā labākie spēlētāji būs pieejami tikai dažos spēļu logos. Dažu dienu sabraukumos sezonas laikā grūti ir izveidot kaut kādas nozīmīgas taktiskas lietas, tādēļ lielāka nozīme būtu tam, lai treneris ir labs psihologs. Tāds, kurš prastu motivēt komandu maksimāli labam sniegumam katrā spēlē. Manā ideālajā pasaulē galvenā trenera palīgi ir Latvijas treneri, taču nevaru izslēgt iespēju, ka kāds vēlēsies arī savu pārbaudītu asistentu.

- Vai varam runāt par basketbola stilu, kādu  meklējam – kaut kas no spāņu ātrā basketbola mums piestāvētu labāk par grieķu taktisko un lēno spēli?

- Arī tam pievērsīsim uzmanību, tomēr tā vairāk ir treneru komisijas kompetence un vērtējums. Viņiem būs iespēja izvērtēt vairākus kandidātus.

- Vai nepasteidzies ar termiņa nosaukšanu, jo maijā pēc klubu sezonas beigām situācija darba tirgū varētu būt pavisam citādāka?

- Iespējams, ka maijā situācija tik tiešām būtu cita, tomēr gribam skaidrību pēc iespējas agrāk. Trenera izvēli nevēlamies vilkt garumā un, ja būs kāds labs kandidāts, iespēju garām nelaidīsim. Sākotnējais kandidātu loks būs jāsašaurina un tas varētu notik tuvāko pāris nedēļu laikā. Tad arī reāli uzvārdi tiks iesniegti izvērtēšanai treneru komisijā.