foto: LETA
Vējonis: ne es, ne basketbola sabiedrība nav apmierināta
Latvijas Basketbola savienības prezidents Raimonds Vējonis.
Basketbols
2021. gada 22. februāris, 23:46

Vējonis: ne es, ne basketbola sabiedrība nav apmierināta

Jauns.lv / LETA

Svarīgi ir saprast, kāpēc nav rezultāta, un novērst kļūdas, pirmdien Latvijas Basketbola savienības (LBS) rīkotajā Latvijas un Grieķijas vīriešu izlašu pēcspēles preses konferencē uzsvēra LBS prezidents Raimonds Vējonis.

Jau ziņots, ka pirmdien Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklu Latvija noslēdza ar zaudējumu pagarinājumā Grieķijai - 94:97 (23:25, 28:17, 18:17, 13:23, 12:15).

H grupā Bosnija un Hercegovina finišēja ar piecām uzvarām, četras uzvaras ieguva Grieķija, Bulgārijai ir divas uzvaras, visām iekļūstot finālturnīrā, bet Latvija ar vienu uzvaru pirmo reizi kopš 1999.gada nekvalificējās finālturnīram.

Vējonis atgādināja, ka vīriešu izlasei pēdējais gads ir bijis pietiekami sarežģīts, jo apstākļi, kādos bija jāorganizē darbs, nebija vienkārši. Tāpēc par spīti neizpildītam uzdevumam viņš pateicās treneriem, kuri strādāja neprognozējamajos Covid-19 apstākļos, kā arī basketbolistiem, kuri atrada iespēju doties uz izlasi un kuriem bija vēlme startēt valstsvienībā.

"Kopumā starts nav apmierinošs," viņš apstiprināja. "Ne es, ne basketbola sabiedrība nav apmierināta. Tāpēc jātiek skaidrībā, kāpēc rezultāta nav. Runāšu tuvākajās dienās ar visām iesaistītajām pusēm, lai saprastu, kāpēc rezultāts ir tāds. Ja tas saistīts ar basketbola sistēmas problēmām, turpināsim darbu pie sistēmas pilnveidošanas."

Tāpat viņš minēja, ka jau ir sasaukta valdes sēde ceturtdien, kurā tiks lemts, ko darīt tālāk.

Izsakot nožēlu, ka Eiropas čempionāts notiks bez Latvijas komandas līdzdalības, viņš piebilda, ka nebūtu pareizi gausties un sevi šaustīt, bet "ir jāapzinās trūkumi, kas jānovērš, lai varētu izmantot savas iespējas".

LBS prezidents apstiprināja, ka Štelmahers ir paziņojis, ka neturpinās vadīt izlasi. Tāpēc LBS uzdevums ir atrast jaunu treneri, kas vadītu izlasi, sākot ar Pasaules kausa kvalifikācijas priekšsacīkstēm. Jaunajam trenerim tiks izvirzīts mērķis uzvarēt priekšsacīkstēs, pārvarēt kvalifikāciju un startēt Pasaules kausā.

Viņš atzīmēja, ka tas nebūs viegls uzdevums, jo daudzi spēlētāji ir pārauguši trenerus un nav viegli atrast tādas klases trenerus. Tāpēc lielāka uzmanība ir jāpievērš vietējo treneru kvalifikācijas celšanai, kas ir viens no LBS darbiem.

Vienlaicīgi jādomā par to, kas Latviju pārstāvēs tuvākajos piecos - desmit gados, un jau no U-14 vecuma izlasēm jāstrādā pie tā, lai Latvijas basketbolisti būtu pārstāvēti visos sacensību formātos.

Kā vēl vienu nepieciešamu pasākumu LBS prezidents minēja Latvijas basketbola līgas stiprināšanu kopumā, lai būtu vairāk konkurētspējīgu komandu Latvijas čempionātā, kā arī jādomā par ciešāku sadarbību ar lietuviešiem, jo no viņiem var daudz mācīties.

Tāpat Vējonis pieminēja, ka zaudējumi atspoguļosies sponsoru atbalstā dažādos līmeņos. Tāpēc svarīgi būs atgriezt sponsoru uzticību nākotnē, izceļot "Maxima", kura Latvijas basketbolam pievienojusies pēdējā laikā.

Sponsoru atgūšanu var sekmēt labs starts Pasaules kausa kvalifikācijā. Tāpēc ļoti rūpīgi tiks vērtētas nākamā vīriešu izlases galvenā trenera kandidatūras, vispirms pievēršot uzmanību Latvijas treneriem un tad raugoties uz ārzemēm.

LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss arī pateicās visiem Latvijas izlases dalībniekiem, uzsverot, ka treneriem šis ir bijis ļoti grūts cikls, jo parasti "līdz pēdējam brīdim nebija zināms, kuri spēlētāji atbrauks uz "burbuli"".

Viņš atzīmēja, ka trenera izvēlē svarīgi ir neko nesasteigt un neko nedarīt "uz karstām oglēm". Ir svarīgi saprast LBS biedru redzējumu. "Ja izvēlamies ārzemnieku, tam jābūt pārākam par vietējiem speciālistiem," uzsvēra Cipruss, piebilstot, ka līdz maija beigām vajadzētu tikt skaidrībā ar galvenā trenera kandidatūru.

Vējonis izteica atzinību Valdim Valteram, "kurš savā laikā uzsāka veidot basketbola sistēmu", un ne velti Latvijai ir gana daudz spēlētāju, kas spēlē Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), Eirolīgā un citos spēcīgos klubus. "Tajā pašā laikā ir problēmas, jo varam sapulcināt labākos spēlētājus tikai īsu brīdi pirms svarīgām sacensībām. Tāpēc ir grūti sarīkot pārbaudes spēles, kurās varētu saspēlēties un rast taktiskos risinājumus."

"Mums ir svarīgi turēt roku uz pulsa, sekot līdzi izlases kandidātiem un saprast, kurš kurā brīdī ir labākais dažāda vecuma izlasēs," piebilda LBS prezidents.

Viņš arī noraidīja domu par trenera maiņu šī Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla laikā, bet Cipruss apstiprināja, ka pēc pirmajiem diviem zaudējumiem kvalifikācijas turnīrā sākts domāt par iespējamo papildinājumu treneru korpusā finālturnīrā, taču decembra beigās radušās informācijas noplūdes dēļ LBS nācās atklāt savas kārtis par sarunām ar Austrālijas latviešu izcelsmes speciālistu Andreju Lēmani.