foto: LETA
"Vefiņš" 50 minūšu trillerī zaudē Francijā; viss izšķirsies pēdējā spēlē
FIBA Čempionu līgas spēle basketbolā starp "VEF Rīga" un Francijas "SIG Strasbourg" komandām "Arēnā Rīga" .
Basketbols
2021. gada 14. janvāris, 00:00

"Vefiņš" 50 minūšu trillerī zaudē Francijā; viss izšķirsies pēdējā spēlē

Jauns.lv / LETA

"VEF Rīga" trešdien Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas grupu turnīra piektajā spēlē sīvā cīņā piedzīvoja zaudējumu.

"VEF Rīga" viesos ar 94:101 (22:13, 17:24, 19:23, 22:24, 6:6, 6:13) otrajā papildlaikā piekāpās Strasbūras SIG no Francijas.

Rīgas komandā ar 21 punktu izcēlās Kails Olmens, bet Aizeja Pinjeiro pievienoja 18 punktus un 13 atlēkušās bumbas. Bonzijs Kolsons SIG uzvaru kaldināja ar 33 punktiem un septiņām bumbām zem groziem.

Līdz pirmās ceturtdaļas vidum abi klubi aizvadīja sīvu cīņu, bet drīz vien trīs punktu pārsvaru uz brīdi panāca SIG. Aptuveni četras minūtes līdz ceturtdaļas beigām Kails Olmens ar trim pēc kārtas gūtiem punktiem panāca +2 Latvijas kluba labā (10:8), bet Aizejas Pinjeiro tālmetiens jau panāca piecu punktu pārsvaru.

Arī Olmens nepilnu minūti vēlāk realizēja tālmetienu un arī vienu "sodiņu" (17:8), taču mājinieki īsi pēc tam iekrāja piezīmju normu, kas drošāk uzbrukumā ļāva darboties "vefiešiem". Artis Ate mazāk nekā minūti līdz ceturtdaļas beigām guva divus punktus, mājinieku izpildītie metieni nebija precīzi, rīdziniekiem desmit minūtes uzvarot ar 22:13.

Otrās ceturtdaļas ievadā abas komandas apmainījās ar precīziem tālmetieniem, bet "VEF Rīga" pēc četrām spēlētām minūtēm tā arī nebija izdevies iegūt lielāku pārsvaru par +9. Atem uz brīdi izdevās panākt desmit punktu pārsvaru (30:20), taču Bonzija Kolsona tālmetiens ceturtdaļas otrajā pusē ļāva SIG pietuvoties līdz -5 (27:32). Mājinieki arī vairākkārt spēja panākt -3, bet Pinjeiro vai Olmens pēc precīziem SIG uzbrukumiem arī spēja atbildēt ar labu precizitāti. 13 sekundes līdz pirmā puslaika beigām pēc Brendonu Džefersona "alley oop" 37:37 panāca Leopolds Kavaljē. 

Trešajā ceturtdaļā SIG pieļāva mazāk kļūdu, bet "vefieši" tieši pretēji. Pēc pusotras spēlētas minūtes Kolsona divpunktu metiens vadībā izvirzīja SIG (41:39), Aleksandrs Madsens atbildēja ar precīzu tālmetienu, kamēr Kristers Zoriks ar vēl vienu "trejaci" jau atgrieza četru punktu pārsvaru. Tuvojoties ceturtdaļas pusei, Pinjeiro panāca jau drošāku 49:43, taču SIG bija nepieciešamas nepilnas piecas minūtes, lai vēlreiz panāktu neizšķirtu 56:56. Noslēdzošās desmit minūtes SIG iesāka ar nelielu pārsvaru 60:58.

Pēdējā ceturtdaļā pēc pusotras minūtes +1 "vefiešiem" izdevās panākt ar Madsena "danku", basketbolistam arī nākamajās divās minūtēs spējot izcelties ar vēl pieciem punktiem. Pēdējās piecas spēles minūtes "VEF Rīga" iesāka ar nelielu pārsvaru (71:68), bet mājinieki jau bija tuvu piezīmju normai. Jaromirs Bohačiks ar tālmetienu rezultātu izlīdzināja, taču viņa komandas biedrs īsi pēc tam nopelnīja piezīmi, SIG sasniedzot piezīmju normu.

Atlikušajā laikā neizšķirts uz rezultāta tablo bija redzams vēl trīs reizes, bet pamatlaiks noslēdzās neizšķirti 82:82. Mājinieki papildlaiku iesāka ar precīzu tālmetienu, bet Aigars Šķēle ar četriem pēc kārtas gūtiem punktiem panāca neizšķirtu 86:86. Pirmā papildlaika pēdējās sekundēs SIG varēja izraut uzvaru, taču Ike Udanohs meta neprecīzi.

Otrais papildlaiks iesākās ar rezultātu 88:88, bet SIG ātri izdevās gūt astoņus punktus, kamēr "vefieši" spēja atbildēt vien ar trim punktiem. Rīdzinieki turpinājumā vairākkārt spēja nosargāt savu grozu neskartu, taču pievīla lielais kļūdu skaits un neprecīzie metieni. SIG pusminūti līdz mača beigām panāca 100:91, pārsvaru atlikušajā laikā neizlaida un svinēja otro panākumu pret "VEF Rīga".

E grupas pirmajā spēlē rīdzinieki 28.oktobrī mājās izsēja 14 punktu pārsvaru, viesiem Bonzijam Kolsonam uzvaru nesošo trīspunktnieku iemetot līdz ar spēles beigu signālu un svinot panākumu ar 77:75.

Tas rīdziniekiem pagaidām ir bijis vienīgais zaudējums līgas šīs sezonas mačos, turpinājumā viesos ar 84:81 uzveicot Grieķijas komandu "Peristeri" un divreiz tiekot galā ar Viļņas "Rytas" - vispirms izbraukumā ar 85:81, tad mājās ar 84:60.

Otrdien pirmajā piektās kārtas grupas spēlē divu grupas vājāko komandu cīņā "Peristeri" ar 81:74 mājās pārspēja "Rytas", saglabājot cerības uz kvalificēšanos nākamajai kārtai.

E grupā vadībā ar četrām uzvarām piecos mačos ir SIG, otro vietu ar trim panākumiem ieņem "VEF Rīga", bet piecos mačos divas uzvaras ir "Peristeri", viena "Rytas".

Kopš pēdējās cīņas ar Viļņas klubu rīdzinieki aizvadījuši vienu spēli Latvijas - Igaunijas Basketbola līgā, ar 77:60 viesos pārspējot "Latvijas Universitāti". Vietējā čempionātā "VEF Rīga" uzvarējusi 12 no 13 spēlēm un Latvijas komandu grupā ieņem pirmo vietu.

SIG pēdējo maču aizvadīja sestdien, Francijas kausa izcīņas astotdaļfinālā viesos ar 82:78 pārspējot "Cholet".

Francijas meistarsacīkstēs SIG ar bilanci 4-4 ir desmitajā vietā 18 komandu vidū.

Iepriekšējā sezonā "VEF Rīga" debitēja FIBA Čempionu līgā, grupā ar vienu panākumu 14 spēlēs ierindojoties pēdējā vietā. Arī Strasbūras klubs FIBA Čempionu līgā netika ārā no grupas, A, ar bilanci 4-10 ierindojoties septītajā vietā astoņu komandu konkurencē.

Pirms tam "VEF Rīga" Vecā kontinenta klubu turnīros piedalījās 2014./2015.gada sezonā, kad spēlēja ULEB Eirokausā.

Izslēgšanas turnīru sasniegs divas labākās komandas no katras apakšgrupas.

Čempionu līgas turnīrā tiek aizvadīta piektā sezona, un iepriekš no Latvijas šajās sacensībās piedalījusies vēl tikai "Ventspils" vienība. Pirmajā gadā ventspilnieki iekļuva izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā, nākamajās divās sezonās grupā ierindojoties attiecīgi piektajā un sestajā vietā un turpinot cīņu FIBA Eiropas kausā.

Arī šogad tika plānotas sacensības četrās grupās pa astoņām komandām, no kurām četras labākās iekļūst nākamajā kārtā, taču Covid-19 pandēmija ir likusi organizatoriem pieņemt lēmumu par grupu samazināšanu uz pusi.

2019./2020.gada sezona Covid-19 dēļ tika pabeigta vien septembra beigās - oktobra sākumā, kad sacensību "burbulī" Atēnās par uzvarētāju kļuva Burgosas "San Pablo", kas finālā ar 85:74 apspēlēja mājinieku AEK.

"VEF Rīga" komandā startam FIBA Čempionu līgā pieteikti: Artis Ate, Arnolds Helmanis, Verners Kohs, Emīls Krūmiņš, Pēteris Salmiņš, Aigars Šķēle, Mārcis Vītols un Kristers Zoriks, amerikāņu basketbolisti Kails Olmens, Maikls Kaizers un Aizeja Pinjeiro, kā arī soms Aleksanders Madsens.

Komandu vada galvenais treneris Jānis Gailītis, viņam asistē Jevgeņijs Kosuškins un Dāvis Čoders, kā arī fiziskās sagatavošanas treneris Oskars Ernšteins.