foto: LETA
"Riga" aicina atcelt "Liepājas" un RFS komandu piektdienas spēli virslīgā
Futbols
2020. gada 19. novembris, 22:36

"Riga" aicina atcelt "Liepājas" un RFS komandu piektdienas spēli virslīgā

Jauns.lv / LETA

Futbola klubs "Riga" pēc triju personu RFS vienībā saslimšanas ar Covid-19 ceturtdien aicina Latvijas Futbola federāciju (LFF) atcelt "Liepājas" un RFS komandu piektdienas spēli "Optibet" Latvijas futbola virslīgā, vēstīts kluba tīmekļa vietnē.

Jau ziņots, ka otrdien Latvijas futbola čempionvienībā "Riga" konstatēti 16 pozitīvi Covid-19 gadījumi, bet dienu vēlāk par trim saslimšanas gadījumiem paziņoja tās vienīgā konkurente uz zeltu šajā sezonā RFS.

Savukāt "Valmieras" komandā piektdien pēc pašizolācijas Latvijas U-21 izlases spēles ar Poliju Lodzā dēļ nevarēs spēlēt pieci valmierieši - Rūdolfs Soloha, Daniels Balodis, Kristaps Liepa, Kristers Lūsiņš un Daniils Skopenko -, no kuriem Soloha un Balodis ir stabili "Valmieras" pamatsastāva spēlētāji.

Sakarā ar iepriekš minētajiem faktiem, "Riga" lūdz LFF un Latvijas Futbola federācijas (LFF) Virslīgas organizācijas komiteju (VOK) izsniegt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) skaidrojumu par amatieru spēlētāju noslēgtajiem līgumiem un par to, ka spēlētājiem ar šādiem līgumiem ir pieļaujams piedalīties Latvijas futbola virslīgas spēlēs, kā arī dokumentu, kurš reglamentē VOK sēžu sasaukšanas un norises kārtību un lēmumu pieņemšanu šajās sēdēs, tajā skaitā nosaka VOK lēmumu pieņemšanai nepieciešamo kvorumu un VOK locekļu balsu vairākumu.

Trūkstot šai informācijai "Riga" uzskata VOK 13.novembra sēdes lēmumu par 2020.gada Latvijas futbola virslīgas čempionāta turpināšanu par prettiesisku un netaisnīgu, jo daudzās virslīgas komandās ir iekļauti gan amatieru spēlētāji, gan nepilngadīgas personas.

"Ja Latvijas futbola virslīgas spēles tiktu noturētas, nodrošinot, ka spēlēs piedalās tikai pilngadīgi un profesionāli sportisti, tad daudzas komandas nevarētu pieteikt spēlei to labākos sastāvus. Tas būtiski mainītu komandu spēku samēru čempionāta izskaņā," paziņojumā raksta "Riga" klubs. "Šāda rīcība rada netaisnīgas priekšrocības tām komandām, kuras var nodrošināt vairāk pilngadīgu un profesionālu spēlētāju, un nostāda neizdevīgākā stāvoklī tās komandas, kuras nevar nodrošināt nepieciešamo profesionālo spēlētāju skaitu un nav vainojamas šādā situācijā."

Klubs norāda, ka šāda rīcība neatbilst godīgas spēles principam, kurš ievērojams gan sporta sacensībās, gan sporta pārvaldē. Rīcība, kura neatbilst godīgas spēles principam, ir gan netaisnīga, gan neatbilstoša Sporta likuma 3.panta 2.punktam un 20.panta 1.daļai, gan LFF Ētikas kodeksa 3.1.1. un 4.1.punktam.

Aicinot aizvadīt sacensības drošā vidē, kā noteikts Latvijas normatīvajos dokumentos, un VOK vienādi attiekties pret visām komandām, "Riga" aicina spēli atcelt.

Pirmo vietu turnīra tabulā ar 69 punktiem 25 mačos ieņem "Riga", kas par deviņiem punktiem apsteidz RFS, kas aizvadījusi 24 spēles. 39 punkti 23 cīņās ir "Valmierai", 38 punkti 25 mačos - "Ventspilij", 34 punkti tikpat spēlēs - "Spartakam", bet 32 punkti 23 dueļos - "Liepājai". Tālāk ar 21 punktu 24 spēlēs ir "Jelgava", 20 punktus 25 cīņās iekrājusi "Daugavpils", 16 punkti 25 mačos ir "Metta" komandai, kamēr "Tukums 2000"/TSS tikpat cīņās ticis pie 14 punktiem.

Šajā sezonā virslīgā startē desmit komandas, kas ir par vienu vairāk nekā pērn un par divām vairāk nekā aizpērn. Tāpat šosezon virslīgā leģionāru limits paaugstināts līdz astoņiem spēlētājiem. Tas nozīmē, ka laukumā vienlaicīgi jābūt vismaz trim asociācijā sagatavotiem spēlētājiem. Pērn limits bija pieci ārvalstu spēlētāji.

Tāpat kā daudzās citās valstīs pēc koronavīrusa pauzes virslīgas čempionāta reglamentā 2020.gada sezonā ir palielināts atļauto spēlētāju maiņu skaits no trim līdz piecām.

Trīs mēnešu piespiedu pauzes dēļ šosezon četru plānoto apļu vietā tiek aizvadīti trīs.

Pērn par Latvijas čempioni tika kronēta "Riga", bet savu pirmo trofeju kluba vēsturē ieguva RFS, kas uzvarēja valsts kausa izcīņā.