Franču agresīvā aizsardzība otrajā puslaikā apslāpē Latvijas uzbrukumu. FOTO
Dairis Bertāns cīņā ar Borisu Diāvu.
Basketbols

Franču agresīvā aizsardzība otrajā puslaikā apslāpē Latvijas uzbrukumu. FOTO

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla mačā otrdien sekmīgi nospēlēja vien pirmās 17 minūtes un ar 70:84 (25:21, 13:19, 7:16, 25:28) piekāpās Francijai.

Franču agresīvā aizsardzība otrajā puslaikā apslāp...

Līdz ar to ceturtdien plkst.17 pusfinālā par 5.-8.vietu Latvija sacentīsies ar Grieķiju. Šīs spēles uzvarētājiem turnīrs būs noslēdzies, bet zaudētāji piektdien spēlē par septīto vietu sadalīs pēdējo ceļazīmi uz Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikāciju.

Latvijas izlasē rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Kristaps Janičenoks, ar 14 punktiem un septiņām rezultatīvām piespēlēm atzīmējās Jānis Strēlnieks, bet 12 punktus sameta Dairis Bertāns.

Savukārt Francijai ar 18 punktiem un sešām rezultatīvām piespēlēm atzīmējās Tonijs Pārkers, turklāt deviņus no tiem viņš sameta pirmā puslaika pēdējās trijās minūtēs, bet 14 punktus pievienoja Boriss Diāvs.

Kaut Francijas izlase jau no pirmajām minūtēm veica izteiktu spiedienu uz groza apakšu, Latvijas ilgstoši turējās vadībā. Pēc Kristapa Janičenoka tālmetiena tika panākts 5:2, bet vēlāk pēc Daira Bertāna diviem punktiem ar sodu arī 10:5. Vadību Francijas izlase pirmoreiz ieguva septītajā minūtē (15:14), tomēr jau nākamajā uzbrukumā Latvija atguva pārsvaru, bet brīdi vēlāk vēl viens Janičenoka tālmetiens deva jau 21:15. Tobrīd Latvijas izlase garām bija aizmetusi tikai divus metienus no spēles.

Latvijas izlase pamanījās panākt arī astoņu punktu pārsvaru, bet pēc diviem soda metieniem pirmās ceturtdaļas izskaņā Francija tomēr pietuvojās līdz 21:25.

Otrās ceturtdaļas ievadā Francija lika pretiniekiem daudz biežāk kļūdīties un pārņēma vadību ar 27:26, tomēr Latvija neļāva pretiniekiem iegūt un iniciatīvu, četriem dažādiem spēlētājiem gūstot grozus, atkal izvirzījās priekšā ar 34:29. Francija tobrīd nebija iemetusi nevienu tālmetienu, bet tās lielākā zvaigzne Tonijs Pārkers bija aizmetis garām visus četrus metienus no spēles.

Šajā brīdī arī tieši Pārkers uzsāka mača lūzumu. Viņa pirmie divi precīzie metieni ļāva Francijai pietuvoties līdz 35:36, bet brīdi vēlāk viņš arī iemeta tālmetienu un panāca jau 38:36 laukuma saimnieku labā. Metienu sēriju Pārkers noslēdza arī ar ceturto precīzo raidījumu, bet puslaika pēdējais metiens viņam nebija precīzs un pēc 20 spēlētām minūtēm Latvija jau zaudēja ar 38:40.

Trešajā ceturtdaļā Francijas izlase turpināja izrāvienu. Tā sacensības atsāka ar septiņiem punktiem pēc kārtas, bet pēc Pārkera un Rūdija Gobēra "alley-oop" epizodes tika panākts arī desmit punktu pārsvars - 50:40. Turpinājumā ritēja ātrs basketbols, bet abas komandas daudz kļūdījās un pirmajās astoņās minūtēs Latvija bija iemetusi tikai vienu no 13 metieniem no spēles.

Kopā trešajā ceturtdaļā Latvijas izlase iemeta tikai septiņus punktus un Francija palielināja savu pārsvaru līdz 11 punktiem.

Arī ceturtajā ceturtdaļā Latvijas izlase spēlēja ļoti mazrezultatīvi un tikai ceturtās minūtes izskaņā iemeta savu otro metienu, bet Francija šajā laikā turpināja nostiprināt pārsvaru. Mača pēdējās minūtēs Latvijas izlase bija daudz trāpīgāka, pēc Jāņa Timmas un Jāņa Strēlnieka tālmetieniem pietuvojoties līdz 64:75, tomēr atlicis spēlēt bija vairs tikai pusotru minūti un izglābties neizdevās.

Kā zināms, Latvijas izlase Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu bija sasniegusi otro reizi kopš neatkarības atgūšanas - 2001.gadā ar 78:114 tika kapitulēts Dienvidslāvijai.

Francija pusfinālā tiksies ar Spāniju, kas savā ceturtdaļfinālā ar 73:71 (14:14, 25:18, 16:25, 18:14) apspēlēja Grieķiju.

Nākamajos divos ceturtdaļfinālos trešdien Serbija tiksies ar Čehiju, bet Itālija spēlēs ar Lietuvu.

Ceturtdaļfinālu maču zaudētāji aizvadīs pusfinālu par 5.-8.vietu, bet pēc tam šo maču zaudētāji spēlē par septīto vietu sadalīs pēdējo ceļazīmi uz Riodežaneiro olimpisko kvalifikācijas turnīru. Savukārt olimpiskajām spēlēm automātiski kvalificēsies abas sacensību finālistes.

Latvijas izlase pirmajā čempionāta spēlē Rīgā ar 78:67 pārspēja Beļģiju, bet turpinājumā ar 49:68 piekāpās Lietuvai, aizvadot savu mazrezultatīvāko cīņu Eiropas meistarsacīkstēs kopš neatkarības atgūšanas.

Uz uzvaru takas Latvija atgriezās, kad ar 72:65 sagādāja pirmo zaudējumu Čehijai, taču vēlāk apakšgrupas mājiniece piedzīvoja vēl vienu neveiksmi, ar 74:75 piekāpjoties Ukrainai.

Visbeidzot izšķirošajā cīņā par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs Latvija ar 75:64 uzveica Igauniju, bet D apakšgrupas kopvērtējumā ieņēma otro vietu, zaudējot tikai Lietuvai.

Astotdaļfinālā sestdien Latvija ar 73:66 pieveica Slovēnijas valstsvienību, pirmo reizi kopš 2001.gada kvalificējoties finālturnīra ceturtdaļfinālam.

Savukārt Francija bija A apakšgrupas saimniece. Tā svinēja uzvaru visās piecās spēlēs - ar 97:87 pār Somiju, ar 81:54 pār Bosniju un Hercegovinu, ar 69:66 pār Poliju, ar 74:67 pār Krieviju un ar 86:61 pār Izraēlu. Astotdaļfinālā mājinieki ar 76:53 pārspēja Turcijas izlasi.

Latvijas un Francijas izlases starptautiskos turnīros pirms šī mača bija tikušās septiņas reizes, divas uzvaras latviešiem izcīnot pirms neatkarības zaudēšanas. Nākamais mačs tika aizvadīts pēc vairāk nekā 60 gadiem, kad 2003.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, kurā abos mačos pārāki bija franči.

Tāpat komandas tikās arī iepriekšējos trīs finālturnīros, uzvaras izcīnot Francijas izlasei. Iepriekšējo reizi Latvija aizpērn rezultatīvā mačā piekāpās ar 91:102.

Francija ir divkārtējā olimpiskā vicečempione, pēdējo no godalgām izcīnot 2000.gada Sidnejas olimpiskajās spēles.

Savukārt Eiropas čempionātos francūžiem viena zelta, divas sudraba un piecas bronzas medaļas. Pēdējo desmit gadu laikā komanda izcīnījusi pa medaļai no katra kaluma. Pirms desmit gadiem francūži ieguva bronzu, 2011.gadā Lietuvā nācās samierināties ar sudrabu, bet aizpērn Slovēnijā izcīnīts čempiones tituls.

Tāpat pērn komanda izcīnīja bronzas medaļas Spānijā notikušajā Pasaules kausā.

Francijas izlases sastāvā bez iepriekšējā turnīra vērtīgākā spēlētāja un četrkārtējā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempiona Tonija Pārkera ir vēl seši pasaulē spēcīgākās līgas klubu spēlētāji - Aleksiss Ažensā, Rūdijs Gobērs, Žofrē Loverņs, Boriss Diāvs, Nikolā Batums un Evans Furnjē.

Francijas izlases galvenais treneris ir Vensāns Kolē, kurš pie komandas stūres atrodas kopš 2009.gada.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlases kandidātu sarakstā līdz pēdējam brīdim bija 15 basketbolisti, bet kā pēdējie tika atskaitīti Dāvis Rozītis, Mārtiņš Laksa un Andrejs Šeļakovs.

Jau savā sestajā Eiropas čempionātā piedalās Latvijas izlases kapteinis Jānis Blūms, piektais finālturnīrs ir Kristapam Janičenokam, bet ceturtais - Rolandam Freimanim.

Trešajā finālturnīrā piedalās Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Mareks Mejeris un Mārtiņš Meiers, bet tikai otrās finālsacensības ir Kasparam Bērziņam. Tikmēr izlasē šāda līmeņa turnīros debitē Kaspars Vecvagars, kurš pirms valstsvienības treniņnometnes, ārstējot traumu, nebija spēlējis pusotru gadu, Žanis Peiners, Jānis Timma un Haralds Kārlis.

Zīmīgi, ka Peiners nevienā Eiropas čempionātā nebija spēlējis pat Latvijas jaunatnes izlašu rindās.

Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisinājās četrās pilsētās - Berlīnē (Vācija), Monpeljē (Francija), Zagrebā (Horvātija) un Rīgā.

Eiropas čempionātā no grupas tālāk turnīram kvalificējās četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles tiek aizvadītas Francijas pilsētā Lillē.

2015.gada Eiropas čempionātam bija plānots risināties Ukrainā, tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ lēmums tika mainīts.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru bija rīkojusi tikai vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalās jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Latvijas basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:

Jānis Strēlnieks (Bambergas "Brose Baskets", Vācija), Dairis Bertāns ("Dominion Bilbao Basket", Spānija), Žanis Peiners, Kristaps Janičenoks (abi - "Ventspils"), Jānis Timma (Sanktpēterburgas "Zeņit", Krievija), Mareks Mejeris, Mārtiņš Meiers (abi - "VEF Rīga"), Kaspars Bērziņš ("Ņižņij Novgorod", Krievija), Jānis Blūms (Avelīno "Sidigas", Itālija), Rolands Freimanis (Tallinas "Kalev"/"Cramo", Igaunija), Kaspars Vecvagars (Kauņas "Žalgiris", Lietuva), Haralds Kārlis ("Valmiera").

Francijas basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:

Leo Vestermans ("Limoges CSP", Francija), Nikolā Batums (Šarlotes "Hornets", ASV), Žofrē Loverņs (Denveras "Nuggets", ASV), Šarls Kahudi (Lionas "Asvel Villeurbanne", Francija), Tonijs Pārkers, Boriss Diāvs (abi - Sanantonio "Spurs", ASV), Evans Furnjē (Orlando "Magic", ASV), Florāns Pjetrī ("Sluc Nancy", Francija), Nando de Kolo (Maskavas CSKA, Krievija), Mikaels Želabals ("Le Mans", Francija), Rūdijs Gobērs (Jūtas "Jazz", ASV), Mahamadū Džatē ("Nanterre", Francija).

LETA / Foto: AFP, EPA/LETA