foto: AFP/Scanpix
Porziņģis varētu zaudēt vairākus miljonus un izlaist NBA sezonas sākumu
Pastāv liela varbūtība, ka Kristaps Porziņģis nevarēs spēlēt jaunās NBA sezonas pirmajos mačos.
Basketbols
2020. gada 5. novembris, 16:28

Porziņģis varētu zaudēt vairākus miljonus un izlaist NBA sezonas sākumu

Jauns.lv

Arvien vairāk Nacionālajai basketbola asociācijai (NBA) pietuvināti cilvēki un Ziemeļamerikas basketbola apskatnieki ziņo, ka svaigākā informācija liecina par to, ka jaunā sezona varētu sākties jau 22. decembrī, bet komandu koptreniņi trīs nedēļas ātrāk – 1. decembrī.

Šāda visai strauja nākamās sezonas iesākšana (pagājušās sezonas čempioni Losandželosas “Lakers” tika kronēti vien 12. oktobrī) ir savā ziņā likumsakarīga, bet tajā pašā laikā gana riskanta. Jau pirms kāda laika izskanēja runas, ka vairāki pieredzējušākie basketbolisti varētu izlaist nākamās sezonas sākumu savainojumu riska dēļ. Gluži vienkārši pietrūcis laika, lai atpūstos un sagatavotos jaunajai sezonai.

Arī Latvijas basketbola draugiem šī nav visai patīkama vēsts, jo pagaidām nešķiet reāli, ka Dalasas “Mavericks” spīdeklis Kristaps Porziņģis pagūtu pilnībā atlabt pēc ceļgala operācijas, kas tika veikta oktobra sākumā. Ierastais rehabilitācijas ilgums pēc šādām ķirurģiskām manipulācijām ir aptuveni trīs mēneši, ka nozīmē, ka uz pirmajām spēlēm viņš diez vai būs gatavs. Citādāk būtu, ja sezona sāktos janvāra otrajā pusē, kad Kristaps, ļoti iespējams, būtu jau atlabis un atguvis spēlēšanai nepieciešamo fizisko kondīciju.

Ieskats Porziņģu ģimenes villā Jūrmalciemā

Ieskats Porziņģu ģimenes villā Jūrmalciemā. Vietējie to jau iesaukuši par "Porziņģciemu".

gallery icon
32

Kā blakne visam ir jāmin tas, ka šāds lēmums praktiski dzēš cerības redzēt labākos Eiropas basketbolistus izlašu kreklos laukumā Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs novembra nogalē. Tomēr tas palielina iespēju, ka vairāk pasaules vadošo basketbolisti varētu piedalīties Tokijas olimpiskajās spēlēs, kas plānotas nākamā gada jūlijā. Latvijas basketbola līdzjutējiem gan tas nav diez ko aktuāli, jo mūsu izlase nav tikusi pie iespējas tur spēlēt.

Kristapa Porziņģa ekskluzīvais mersedess

Kristapa Porziņģa ekskluzīvais mersedess.

gallery icon
11

NBA, gluži kā cietas Ziemeļamerikas vadošās līgas, saviem spēlētājiem algu apmēru neizdomā gluži no zila gaisa vai kaut kādām mistiskām tendencēm, bet gan sportistiem saņemot noteiktu daļu no līgas ieņēmumiem. Šāda izjaukta sezona (nesākas ierastajās oktobra beigās, tiks aizvadītas 72 spēles ierasto 82 vietā, Covid-19 pandēmija, līdzjutēju ierobežojumi un daudz citas nianses) likusi NBA paredzēt aptuveni pusmiljarda zaudējumus, ko daļēji nāksies segt arī no basketbolistu algām, proti, paredzēts, ka spēlētājiem varētu tikt samazinātas algas par 18%, vēsta ESPN. Viņi arī aprēķinājuši, ka Stefans Karijs paredzēto 43 miljonu ASV dolāru vietā saņems 35,3, Lebrons Džeimss 39,2 vietā 32,2, Kavai Lenards 34,4 miljonu vietā 28 miljonus un tā tālāk.

No algas samazinājuma neizbēgtu arī Latvijas basketbolisti, no kuriem lielākais kritums paredzēts visvairāk pelnošajam Kristapam Porziņģim – 5,3 miljoni ASV dolāru (4,5 miljoni eiro) – no 29,5 miljoniem uz 24,2 miljoniem. Tikmēr Rodions Kurucs 1,8 miljonus vietā pelnītu pusotru miljonu, kamēr Anžejs Pasečņiks 1,5 miljonu vietā saņemtu 1,2 miljonus.

Tiesa, nav izslēgts, ka uz "mazajām algām" (pie tādām pieskaitāmi Kuruca un Pasečņika līgumi) šie samazinājumi neattieksies.

Šāda situācija rada lielu neskaidrību arī Dāvja Bertāna ziņā. Latviešu lāzers ir brīvais aģents un ir gatavs uzklausīt komandu piedāvājumus. Tomēr pastāv liela varbūtība, ka Latvijas izlases snaiperis diez vai varēs tikt pie summas, par kādu tika runāts iepriekš (aptuveni 15-18 miljoni ASV dolāru sezonā), tomēr astoņciparu skaitlim sezonā tam noteikti vajadzētu būt.

Taisnības labad gan jāmin, ka NBA plāno spēlētājiem kompensēt neizmaksātās algas, bet tas notiktu laikā, kad atkal organizācijai palielinātos peļņa.