foto: Vadims Morozovs
Sportistiem-čempioniem vismaz piektdaļa naudas balvas jāsamaksā nodokļos
Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš (pa vidu) pēc uzvaras Pasaules tūres trīs zvaigžņu turnīrā Jūrmalā. Sporta komersacensībās iegūto naudas balvu apjomu rūpīgi skaita arī Valsts ieņēmumu dienests, lai no tām ieturētu nodokļus.
Citi sporta veidi
2019. gada 6. septembris, 05:09

Sportistiem-čempioniem vismaz piektdaļa naudas balvas jāsamaksā nodokļos

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijā notiek dažādas sporta sacensības, kurās uzvarētāji saņem naudas balvas. Rekordistiem no Latvijas jārēķinās, ka vismaz piektdaļa no prēmijas viņiem pašiem būs jāsamaksā nodokļos, bet, ja balvu kopsumma gadā ir lielāka par 62 800 eiro – tad gandrīz trešdaļa jeb 31,4%. Savukārt no ārzemju sportistu Latvijā nopelnītajām naudas balvām nodokļus atskaita sacensību organizatori.

Valsts ieņēmumu dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa Jauns.lv pastāstīja:

„Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek Latvijā sacensībās saņemtās naudas balvas, kuru kopējā vērtība gadā nepārsniedz 143 eiro (starptautiskās sacensībās saņemtajām balvām šis kritērijs ir 1423 eiro). Sportistam - Latvijas rezidentam - par saņemtajām naudas balvām, ja tās kopā gada laikā pārsniedz minētos apmērus, ir jāsamaksā nodoklis pašam, iesniedzot gada ienākuma deklarāciju. Ienākumam piemēro progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi (20%,23% vai 31,4%).
 
Attiecībā uz ārvalstu sportistiem izmaksātajām naudas balvām, šīs balvas Latvijā esošam izmaksātājam ir pienākums nodokli ieturēt izmaksas vietā”.

Progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ienākumiem līdz 20 004 eiro gadā ir 20 %; no 20 004 līdz 62 800 eiro – 23 %, bet pārsniedzot 62 800 eiro – 31,4 %.

Latvijas Olimpiskās komitejas preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters Jauns.lv piebilda: „Ņemot vērā to, ka Latvijas Olimpiskā komiteja neorganizē starptautiskas un/vai komercsacensības, mums nav informācija par naudas balvām un no tām nomaksātajiem nodokļiem. Bet ņemot vērā likumdošanu, no jebkuriem ienākumiem nodoklis ir jāsamaksā. Vairumā gadījumu sportistam pašam ir jāparūpējas par nodokļu nomaksu no norādītās summas, kas ir uz čeka”.

Uz jautājumu, kādi nodokļi sportistiem jāmaksā par sacensībās ārzemēs saņemtajām balvām, VID preses pārstāve Evita Teice-Mamaja Jauns.lv atbildēja: „Atbilstoši likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" ārvalstu starptautiskajās sacensībās saņemtās mantiskās un naudas balvas, kuru kopējā vērtība pārsniedz 1423 eiro gadā,  ir apliekamas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, piemērojot to pašu progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, attiecīgi tās ir jādeklarē gada ienākumu deklarācijā līdz nākamā gada 1.jūnijam.  
 
Konvencijās, ko Latvija ir noslēgusi ar citām valstīm par nodokļu dubultās aplikšanas un nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem, ietvertie nosacījumi dod tiesības nodokli iekasēt tās valsts budžetā, kurā tiek gūts sportista ienākums. Savukārt Latvijā, nosakot budžetā maksājamo nodokli, aprēķināto nodokli samazina par ārvalstī samaksāto nodokli”.

Jāpiebilst, ka šādi līgumi par nodokļu dubultās aplikšanas novēršanu ir noslēgti ar vairumu valstu, kurās Latvijas sportisti startā dažādas sacensībās.